A 4 leggyakoribb tévhit a meddőségről

Napjainkban világszerte, így hazánkban is egyre több pár küzd a meddőség problémájával. Ez számszerűen azt jelenti, hogy minden 4.-5. pár szembesül azzal, hogy a családalapítás sajnos nem megy könnyen. A meddőség kifejezés azonban még mindig nagyon sok tévhitet rejt magában, amiket most dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász segít eloszlatni a ratkotunde.hu-nak.

Örökre szól?

A meddőség minden emberben egy nagyon szilárd, és örökre szóló dolgot jelenít meg. Ez azonban nem így van. Bár a köznyelv valóban így használja, a meddőség orvosi értelemben egészen mást takar.

A szakemberek meddőségről abban az esetben beszélnek, ha egy párnak egy éven belül, természetes körülmények között nem sikerül a teherbe esés. Tekintve, hogy egy egészséges nő esetében a megtermékenyülés valószínűsége egy ovuláció alatt 25% körüli, így az egy éves időintervallum már elegendő ahhoz, hogy foglalkozni kezdjünk a dologgal orvosi értelemben is.

Csak a nők problémája?

Ez nem hímsoviniszta hozzáállás, csupán beidegződés. Igen, a nők hordják ki a magzatot, de a megtermékenyüléshez a férfi is elengedhetetlenül szükséges. A nők szervezetének 9 hónapig kell gondoskodnia a babáról, így esetükben lényegesen több tényező alakíthat ki meddőséget.

A megtermékenyítés nélkül azonban nincsen baba, és ebben a folyamatban a férfinek legalább akkora szerepe van, mint a nőnek. Sajnos tény, hogy napjainkban egyre emelkedik azoknak a férfiaknak a száma, akiknek gond van a sperma minőségével, mennyiségével, vagy éppen mozgékonyságával. Ezt ráadásul szégyellnivaló gondnak tekintik, így sokan nem is akarnak szembenézni a problémával. Pedig az is előfordulhat, hogy csupán egy életmódváltással, vagy egy egyszerű herevisszér műtéttel helyreállítható a spermatermelés. Igaz, egyes esetekben ez nem ilyen egyszerű, így sajnos a meddőség legalább annyira érinti a férfiakat, mint a nőket.

Csak betegség miatt alakulhat ki?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a meddőség kialakulásának igen sok esetben valamilyen betegség az oka. A nők esetében az inzulinrezisztencia, a pajzsmirigy gondok, a PCOS vagy sok más betegség szóba jöhet, de vannak meddőséget kiváltó kórok a férfiak esetében is.

Meglepően sokszor azonban egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottsága, vagyis az alap építőkövek megfelelő aránya hiányzik. Ez a férfiaknál a spermatermelés romlásával, nőknél pedig a megtapadás ellehetetlenítésével, folyamatos, akár korai (így észrevehetetlen), akár későbbi vetéléssel járhat. A tápanyagok pótlása, illetve a test felkészítése a várandósságra ezért fontos, a szakemberek többsége várandósvitamin szedését javasolja. A készítmények esetében fontos, hogy komplex, és megfelelően tagolt legyen, illetve hogy az anyagok szerves kémiai kötéssel szerepeljenek benne, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet!

Csak a lombikprogram segíthet?

A lombikprogram abban az esetben jelent megoldást, ha a meddőséget kiváltó tényezőt nem lehet helyrehozni. Ez lehet egy tartós betegség miatt kialakult terméketlenség, vagy éppen öröklött spermatermelési gond.

Amikor egy párnak nem sikerül a családalapítás, akkor el kell kezdeni felderíteni ez okokat. Sokan elmennek egy, maximum két orvoshoz, majd a lombikprogram felé fordulnak. Így ugyan valóban gyorsan eljuthatnak a céljukig, de ez igen költséges, és a szervezet számára is nagyon megterhelő folyamat. A kivizsgáláshoz mindenképpen szükség van nőgyógyászra, endokrinológusra, andrológusra, valamint más szakterületek képviselőire is, attól függően, hogy hol alakul ki az alapprobléma, és az milyen változásokat indít el a testben.

Forrás: ratkotunde.hu