A férfi meddőségek feléért a nem megfelelő életmód a felelős

A férfiak meddőségével kapcsolatosan ma már egyre több adat áll a rendelkezésünkre. Tudjuk, hogy legalább olyan gyakori, mint a hölgyek esetében, és azt is tudjuk, hogy az esetek döntő többségében jól kezelhető, valamint lényegesen fájdalommentesebb a kivizsgálása, mint a hölgyek esetében. De azt kevesebben tudják, hogy a férfi meddőség feléért a nem megfelelő életmód tehető felelőssé!

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre

50%

Döbbenetes adat, de igaz, hogy a férfi meddőségek feléért egyszerűen az életmódunk a felelős. Több kutatás is rámutatott már arra, hogy mennyire fontos a rendszeres mozgás és az egészséges étkezés az egészség fenntartása szempontjából.

De hozzá kell tenni azt is, hogy nagyon nem mindegy, milyen férfiról is beszélünk. Egy olyan ember, aki egész nap jön-megy, könnyű fizikai munkát végez, kevesebb mozgással is elérheti az egészséget mint azok, akik egész nap az irodában ülnek. Nem mindegy az sem, hogy hogyan is étkezik az adott férfi, hiszen ha minden egyes nap ragaszkodik a húshoz, és a zöldségeket messziről kerüli, akkor a mozgás önmagában édeskevés lesz a normál termékenység fenntartásához.

És természetesen az sem mindegy, hogy a munkája és a mindennapjai mekkora stresszel járnak együtt. A stressz ugyanis kedvez a szabadgyökök szaporodásának, melyek oxidatív folyamatok során károsítják a szervezet sejtjeit, köztük természetesen a spermiumokat is.

Enni, de mit?

A rendszeres mozgás talán ma már nem is annyira nagy gond, hiszen a férfiideál is a sportosabb kinézet felé mozdult el. Vagyis a férfiak is egyre többet mozognak. Az étkezés azonban más tészta, hiszen itt nem csak rajtunk múlik a dolog – mondja Ratkó Tünde.

A tömegtermelésnek, a tartósítószereknek és sok más kemikáliának „hála” ma már az élelmiszerek beltartalma- vagyis nyomelem, ásványi anyag és vitamintartalma jelentősen csökkent. Ez azt jelenti, hogy még egy igen jól megválasztott étkezési rendszer mellett is szükségünk lehet a tápanyag pótlására, főleg, ha éppen családalapítás előtt állunk. A szervezet ugyanis bár külső jeleket csak később mutat, a tápanyaghiány miatt leépíti a nem létfontosságú működéseket, és a spermatermelés bizony ide tartozik. Nem véletlen, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja, hogy -. Különösen probléma esetén – pótoljuk a hiányzó tápanyagokat készítmények segítségével.

Itt azonban fontos, hogy szerves összetevőkkel, biológiailag aktív anyagokkal (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) legyen felépítve a vitamintabletta, hiszen így az anyagok hasznosulása akár 80%kal is jobb. Mindemellett természetesen nem szabad megfeledkezni a termék komplexitásáról sem, hiszen az egyes anyagok – mint a C-vitamin és a vas, vagy a réz és a cink esetében – segítik mások felszívódását. A megfelelő termék nem csak abban lehet a segítségünkre, hogy a termékenység megfelelő legyen, de a teljesítményt is fokozhatja.

Sajnos ma már kénytelenek vagyunk külső segítséget is igénybe venni ahhoz, hogy az alapvetően természetes folyamatok sérüléseit kompenzálhassuk. Ez pedig a túlnépesedés és más folyamatok tükrében igazából csak rosszabb lesz, így mindenképpen érdemes már most elkezdeni a mozgás és az egészséges életmód kombinációját, hogy később jóval kevesebb problémával kelljen szembenéznünk.

Forrás: ratkotunde.hu