A férfiak meddősége sajnos nagyon is valós probléma.

Annyira az, hogy a meddő párok esetében a férfiak problémái többször okozzák a gyermektelenséget, mint a hölgyek egészségügyi eltérései. Mégis, csak igen keveset tudunk arról, mire is kell figyelnie egy férfinak, ha családot szeretne, és persze az egészséges fejlődést is biztosítani szeretné a gyermekének.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre

Támogatás

Ma már tudjuk, hogy a tápanyaghiányos állapotok nem csak a nők termékenységére nyomják rá a bélyegüket. Sajnos az élelmiszerek beltartalmának csökkenése, a stressz, a nem megfelelő étkezés és persze a mozgáshiány a férfiak termékenységét és egészségét is tönkreteszi. Ráadásul a legtöbb esetben a tápanyaghiányos állapot felszámolása nem megy kizárólag az étkezés segítségével.

Tudjuk, hogy a szakemberek ma már a férfiaknak is javasolják a vitaminkészítmény szedését. Tény, hogy a készítmények között a szerves, biológiailag aktív (cink – citrát, réz – glükonát) anyagokat kell előnyben részesíteni, hiszen ezek felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb, és persze fontos, hogy komplex készítményt keressünk, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását, mint a vas és a C-vitamin, vagy a réz és a cink esetében.

De akkor miért van az, hogy ha elkezdjük szedni a készítményt, akkor sem változik semmi? Miért kell olyan sokat várni arra, hogy eredménye is legyen?

Spermatogenezis

A férfi termékenységben kulcsszerepe van a megfelelő minőségű és mennyiségű spermiumnak. A spermiumokról tudjuk, hogy a herékben raktározódnak, és hogy az ejakulátummal milliószám távoznak a testből.

Mégis kevesen tudják, hogy a spermaképzés nem néhány nap műve – mondja Ratkó Tünde. A spermatogenezis, vagyis a folyamat, melynek során a spermát a szervezet előállítja egy 74 napos ciklus. A folyamat során a spermatogoniumok, vagyis az őssejtekből kialakulnak a haploid, az önálló mozgásra és megtermékenyítésre képes spermiumok, vagy spermatozoonok.

Mivel az őssejtek képesek az önreprodukcióra, ezért oszlásai fenntartják a spermatogoniumállományt.

Ennyi időre van tehát szüksége a testnek ahhoz, hogy egy egészen új, adott esetben már „javított” verziójú spermiumokat hozzon létre.

A tápanyaghiányos állapot során a spermiumok minősége is romlik, mely a képzésük során következik be. A szervezet tápanyagokkal való feltöltését követően az új spermiumok képzése már lényegesen javulhat, ehhez azonban időre van szükség. a legjobb esetben is minimum 74 napra, de mivel az, hogy ennek a ciklusnak éppen mely részében vagyunk kimutathatatlan, így előfordulhat az is, hogy ennél több idő kell ahhoz, hogy a sperma minősége és mennyisége is jelentősen javulhasson. Ez pedig azt jelenti, hogy a férfiaknak szintén előre fel kell készülnie a családalapításra.

Forrás: ratkotunde.hu