A férfiakat is sújtja a hiánybetegség: a hajhullás, fáradtság, ingerlékenység, meddőség

Hajlamosak vagyunk elfelejteni, hogy a hiánybetegségek bizony a férfiakat is érinthetik. Ráadásul erősen, és sokszor nagyon hasonló következményekkel, mint a nők esetében. Megoldás azonban erre a problémára is van, de tenni kell érte!

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Hiánybetegségek férfiaknál? Tényleg?

Természetesen igen, hiszen a férfiak szervezete is ugyan úgy ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok segítségével működik, akárcsak a nőké. Ebből adódóan, ha a raktárkészleteik kimerülnek, csökkennek, akkor ugyan úgy hiánybetegségek alakulhatnak ki, mint a hölgyek esetében. Ha pedig a jelekre nem figyelünk oda, akkor komolyabb problémákkal is szembe kell néznünk.

Érthető módon a PCOS nem a férfiak gondja, de az IR már más lapra tartozik. Ugyanakkor a depresszió, a hajhullás, a fáradság, ingerlékenység, a gyakori izomgörcsök, a fogak romlása, vagy éppen az egyre több férfit érintő meddőség okai között bizony nagyon gyakran a hiánybetegségek állnak.

Ma már tudjuk, hogy mennyire fontos a rendszeres sport, és az egészséges táplálkozás ahhoz, hogy szervezetünk működése kielégítő lehessen. Azzal is tisztában vagyunk, hogy más összetételben van szüksége a vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok összességére a férfiaknak és a nőknek. Valamiért azonban az erősebbik nem igazán akar szembenézni a problémával, még akkor sem, ha az már jelen van.

Erősen veszélyeztetett csoportok

A férfiak között több erősen veszélyeztetett csoport is van, de minden férfinak szüksége lehet szervezete támogatására. A munkahelyi stressz, az alváshiány, a túlerőltetés, vagy éppen a rendszeres éjszakázás mind olyan összetevők, melyek nagymértékben járulnak hozzá, hogy a szervezet a raktározott készleteit is használja. Ha azonban ezek visszatöltése nem történik meg, annak fizikai következményei is lesznek, méghozzá igen rövid idő alatt.

Az egyik ilyen a meddőség, mely ma már minden negyedik párt sújt- mondja Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak. Sajnos a szomorú statisztika az, hogy a pároknál 40%-ban a hölgyek, 40%-ban pedig az urak képtelenek a családalapításra, míg 20%-ban egyéb tényezők játszanak közre. A meddőség mögött álhatnak betegségek, genetikai tényezők, de nagyon sokszor egyszerűen a tápanyahiányos állapot tehető érte felelőssé. Ez igaz a hajhullás esetében is, sőt, az öregedéssel járó, illetve a genetikai hajhullást is lassítani lehet a megfelelő tápanyagellátással.

De mit is jelent a megfelelő? Hiszen az ember törekszik arra, hogy egészséges étkezzen, de ez nem olyan egyszerű. Egyrészt az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent, másrészt nagyon sokszor küzdünk időhiánnyal, fáradsággal, és döntünk a félkész, vagy gyorsételek mellett. Ezzel egy ördögi körbe kerülünk, hiszen minél több ilyen ételt eszünk, annál inkább jelentkeznek majd a hiánybetegségek tünetei, hiszen ezekben az élelmiszerekben rengeteg olyan anyag van, amire a szervezetnek nincs szüksége, és kevés olyan, amire lenne. A felesleges anyagok eltávolítása pedig energiával jár, ami tovább rontja a mérleget.

Hiánybetegségek ellen egyszerűen

A meddőség, a hajhullás, a jódhiány, vagy más hiánybetegség is kiküszöbölhető, ha a szervezetet a megfelelő vitaminkészítménnyel támogatjuk. Itt a hangsúly a megfelelőn van. a bevitt anyagok ugyanis csak akkor érnek valamit, ha felszívódni is képesek, különben csak tesznek egy kört a testben, majd távoznak. A felszívódás elősegítése úgy lehetséges, ha a bevitt anyagok biológiailag aktív formában, szerves kötésben vannak jelen a készítményben. Ez praktikusan azt jelenti, hogy a dobozon például a –citrát, -glükonát kötéstípusokat érdemes keresni, mivel ezekkel az anyagok felszívódási aránya 80%-kal is jobb lehet.

Arra is figyeljünk, hogy az eredmény érdekében mindenképpen komplex, lehetőleg sok anyagot tartalmazó készítményt válasszunk. Ennek oka, hogy az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Ilyen például a D-vitamin és a kalcium kapcsolata, de ide tartozik a cink és réz, vagy éppen a C-vitamin és a vas is.

A tabletta beszedése nem jelenti azt, hogy már minden rendben van. egyrészt ekkor is fontos a kiegyensúlyozott, egészséges táplálkozás és a mozgás, másrészt azzal is számolni kell, hogy a raktárak feltöltése, vagy az egyes szervezetben lezajló folyamatok bizony időigényesek lehetnek, így azonnal eredményt csak nagyon ritkán láthatunk, jellemzőbb a 3-4 hónap alatt bekövetkező, jelentős javulás.

Forrás: ratkotunde.hu