A férfiakra komolyabban hat lelkileg a meddőség ténye?

A meddőség egyik legrosszabb velejárója, hogy miután megtudjuk a diagnózist, az olyan lelki megterhelést jelent, ami csak tovább késlelteti a gyógyulásunkat. Ez a lelki sokk pedig a férfiak esetében még intenzívebb, így számukra még fontosabb, hogy mielőbb cselekedjenek illetve megelőzzék a bajt!

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

A férfilélek

Tény és való, hogy a meddőség megléte egyik nem számára sem könnyű dolog. Hogy miért van az, hogy a statisztika alapján a férfiak jóval nehezebben küzdenek meg azzal a ténnyel, hogy meddők? A válasz valószínűleg a társadalmi elvárásokban, a férfikép alappilléreinek megválasztásának hibájában rejlik.

Amikor a fiúk „férfivá érnek”, meg kell feleljenek néhány kritériumnak, ezek között szerepel, hogy el tudják tartani a családjukat, kemények legyenek, ne sírjanak, és persze az is, hogy képesek legyenek gyereket nemzeni, ahogyan az jó férfihoz illik. Ettől a képtől pedig nem szabad eltérni. Ha épp munkanélküli valaki, akkor „csak két állás között van”. a sír, azt magányosan teszi, és letagadja. Miért lenne tehát más a helyzet a meddőséggel?

Sajnos a gond odáig is fajulhat, hogy a férfi egyszerűen nem fogadja el a tényt, hogy segítségre lenne szüksége. Ilyenkor a nő kétségbeesetten próbál tenni valamit anélkül, hogy megbántaná párja büszkeségét.

Tényleg Ő tehet róla?

Ahogyan a hölgyek esetében sem lehet felelőssé tenni a nőt a meddőségért, úgy ez az urak esetében is áll. Számtalan betegség, vagy egyszerűen az életvitel is hozzájárulhat ahhoz, hogy a gond kialakuljon. Hogy lehet-e tenni ellene? A legtöbbször igen, ráadásul nincs is nehéz dolgunk, de ehhez mindenekelőtt el kell fogadni a tényeket, és elengedni a vádaskodást, még akkor is, ha az önmagunk ellen irányul.

A szakemberek kivétel nélkül egyetértenek abban, hogy a lelki oldal legalább olyan fontos tényező a sikeres családalapításban, mint az egészségügyi, vagyis mindenképpen tisztázni kell a helyzetet, nélküle esélytelenek leszünk!

Tegyünk ellene, vagy ha lehet, előzzük meg!

Fontos tisztázni, hogy ha csak nem genetikai gond áll a háttérben, vagy valamilyen komolyabb betegség, akkor jellemzően mi magunk is rengeteget tehetünk azért, hogy a termékenységünk a normálé szinten mozogjon. Természetesen mindkét nemnél kiemelten fontos a táplálkozás, és az egészséges életmód, valamint természetesen a mozgás. Ez azonban sajnos még nem garancia semmire.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a nők meddőségén sok esetben segít az, ha a tápanyagraktárakat képesek feltölteni, hiszen így szervezetük működése optimális lesz. Ez pedig a férfiaknál sincsen másképpen. A megfelelő vitamin, nyomelem és ásványi anyag ellátottság a szervezetet a megfelelő rendszerben működteti, és az olyan, a létfenntartáshoz közvetlenül nem szükséges funkciók is tökéletesen lesznek képesek működni, mint a termékenység.

A szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a változás nem egyik napról a másikra történik, és az sem mindegy, mivel próbálkozunk. Sok táplálékkiegészítő van a piacon, de azok haszna, hatékonysága közel nem azonos! Fontos, hogy szerves kötésű (citrát, glükonát) anyagokat tartalmazzon a készítmény, amit választunk, hiszen így a felszívódási arány akár 80%-kal is nőhet! Fontos a készítmény komplexitása is, hiszen így az egyes anyagok segítenek másoknak a hasznosulásban.

Az idő azonban még ekkor sem elhanyagolható tényező. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata ugyanis közel 3 hónap, minimum ennyi idő kell ahhoz, hogy bármilyen készítmény hatását érezni lehessen, nem számolva azzal, hogy mekkora tápanyaghiányokat kell felszámolnia a szervezetnek.

Forrás: ratkotunde.hu