A kismamáknál jelentkező aranyér kialakulása elkerülhető!

A kismamák sok olyan kellemetlen tünettel kénytelenek szembenézni, amikről szívesen lemondanának. A reggeli rosszullétek és a hányinger elmúlnak, azonban az aranyér akár az egész várandósság alatt, és utána is gondokat okozhat. Tenni lehet, és kell is ellene, hiszen a már kialakult gondot most is sokkal nehezebb kezelni, mint megelőzni annak létrejöttét!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért alakul ki?

Az aranyér a végbélnyílás környéki erek duzzanata, gyulladása vagy elzáródása következtében kialakuló jelenség. Ezek az erek fontos szerepet játszanak a végbélnyílás precíziós mozgatásában.

Két típusával is találkozhatunk. Ez egyik belső, a másik külső érduzzanattal jár. Előbbi esetében fájdalommal nem kell számolni, ám a széklet, illetve a wc papír véres volta utal jelenlétére.

A külső aranyér ezzel szemben kifejezetten fájdalmas, mind ülés, mind székelés alkalmával gondot okoz, de fájdalom jelentkezik az erőfeszítés hatására is.

Kialakulások mögött jellemzően a nem megfelelő életmód és táplálkozás, valamint genetikai tényezők húzódnak meg.

Miért gyakori kismamáknál?

Hogy a szülés során miért alakul kis az aranyér azt nem is igen kell magyarázni, hiszen az erőlködés ebben az esetben extrém mértékű. Azonban a várandósság során is számolni kell ezzel a gonddal. Ilyen esetekben a pangó bélrendszer lehet felelős az aranyér kialakulásáért. A baba növekedése elveszi a helyet a belektől, így azok nehezebben látják el feladatukat. Emellett a várandósság során jelentősen megnő a tápanyagszükséglet is, aminek a test úgy próbál eleget tenni, hogy a visszaszívás folyamatát a lehető legtökéletesebben végzi. A tápanyagok felszívásának 80%-a a belekben történik, és ha az elfogyasztott étel lassabban halad át a területen, akkor a visszaszívás is tökéletesebb.

Mit tehetünk ellene?

A legjobb, ha rendszeresen mozgunk, és megfelelő, rostban gazdag diétát tartunk. Ezzel azonban van egy kis gond. A diéta ugyanis nagyon megnehezíti a megfelelő tápanyagmennyiség bevitelét, vagyis mellé mindenképpen érdemes a tápanyagokat pótolni.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ma már a szakemberek jelentős hányada javasolja a várandósvitamin szedését, és nem csak azért, hogy egy diétát kompenzáljunk. Sajnos napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket kifejezetten nehéz, így a támogatás mindenképpen jól jön.

A készítmények között azonban könnyű elveszni, hiszen számtalan vitaminnal találkozhatunk a polcokon. Mindenképpen komplex összetételűeket keressünk, hiszen így az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Emellett a várandósvitamin megfelelően tagolt kell legyen, hogy a három eltérő igényű trimesztert megfelelően tudja kiszolgálni. A trimeszterek kiszolgálása pedig akkor a legjobb, ha a készítmény szerves, biológiailag aktív anyagokat tartalmaz. Ez praktikusan citrátokat és glükonátokat jelent (pl.: cink-citrát, réz-glükonát). Ezeknek ugyanis a karbonátokkal és más inaktív anyagokkal szemben a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb, vagyis értelem szerűen sokkal jobban támogatják a várandós anyák szervezetét.

Forrás: ratkotunde.hu