A korral egy idő után már nem nő a várandósság szövődményeinek kockázata

A nők napjainkban egyre később szülnek. Ennek megfelelően egyre több tanulmány foglalkozik azzal, vajon ez milyen hatást gyakorol a magzatokra és az édesanyák szervezetére. Most egy érdekes dolog derült ki, mely sok nőnek adhat újra reményt.

A témában dr. Angyal Géza szülész- nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A kor

Tudományos tény, hogy 35 év felett romlanak az esélyek a várandósság kialakulására, valamint ekkor már megnőnek az esetleges komplikációk kialakulásának esélyei. Ez az adat a 40 éves kor elérte után drasztikusan megugrik, míg a teherbe esés lehetősége tovább csökken. Most azonban kiderült: 50 év felett semmivel sem kockázatosabb a gyermekvállalás, mint 40-es éveinkben.

Az izraeli kutatás 242 771 nő bevonásával készült. Közülük 234 824 személy 40 év alatti volt, vagyis a kutatás szempontjából nem voltak relevánsak, ám a fennmaradó nők közt össze tudták vetni a  szüléssel együtt járó komplikációkat, a terhesség során jelentkező esetleges gondokat, valamint az újszülöttek állapotát is. A tanulmány rámutatott arra, hogy 40 éves kor felett ugyanakkora az esetleges komplikációk kockázata, mint 50 felett. Ez annak köszönhető, hogy az orvostudomány hatalmasat fejlődött az elmúlt évtizedekben, és lehetővé vált, hogy az idősebb anyák is kihordhassák gyermeküket. Persze szoros orvosi felügyelet mellett.

Komplikációk

A várandósságnak vannak olyan komplikációi, melyek minden nőt fenyegetnek, kortól függetlenül, de nem egyenlő arányban. Ilyen a terhességi cukorbetegség, a császármetszés lehetősége, vagy a rettegett koraszülés és vetélés kockázata.

Tudni kell, hogy ezek a lehetőségek kortól függetlenül minden várandósság során jelen vannak, a kockázatokat teljesen nem lehet megszüntetni. A gondok az édesanya szervezetének felkészültségéből, illetve pontosabban fel nem készültségéből, valamint az esetleges betegségekből adódnak. A várandósság hatalmas megterhelés a női szervezet számára, hiszen a magzat minden egyes tápanyagmorzsát az anyja szervezetéből nyer, vagyis a nő testének egy másik életet kell létrehoznia, kihordania és megszülnie.

A lehető legkisebb komplikációs esélyeket akkor érhetjük el, ha jó előre, már a baba tervezésétől kezdve gondoskodunk a szervezet megfelelő tápanyagellátottságáról. Ez az idő előre haladtával kiemelten fontos, mert hiába képes az orvostudomány akár mesterséges megtermékenyítéssel is a család lehetőségével megajándékozni a párokat, ha a szervezet nem készült fel a várandósságra, akkor komoly gondokkal szembesülhetünk, mely akár tragédiával is végződhet - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Tápanyagok

Nagyanyáink korában az étkezéssel tökéletesen, vagy ahhoz közel lehetett fedezni a test megemelkedett szükségletét a várandósság és a felkészülés során. Ez persze nem az „egyél kettő helyett” típusú elképzelésekkel történt, az ok csak annyi, hogy akkor még az élelmiszerek beltartalma lényegesen magasabb volt, mint ma, vagyis több volt bennük a vitamin, ásványi anyag és nyomelem. Ma már kizárólag étkezéssel fedezni a megemelkedett szükségleteket szinte lehetetlen, nem véletlen, hogy a szakemberek jelentős többsége javasolja a várandósvitamin szedését.

A tápanyagokat így be tudjuk juttatni, de közel sem biztos, hogy azok megfelelően hasznosulnak is. A boltokban nagy választékban találkozhatunk vitaminkészítményekkel, melyek közül sok azonban igazából csak drága vizeletet eredményez, mivel a benne lévő anyagok nem jól szívódnak fel. Ahhoz, hogy igazán hatásos lehessen egy vitaminkészítmény biológiailag aktív, szerves formában (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) kell tartalmaznia az anyagokat, mivel így azok felszívódási aránya akár 80%kal is javul. Emellett fontos a készítmény komplexitása, hiszen az egyes anyagok segítik mások beépülését. Azt se hagyjuk figyelmen kívül, hogy a terhesség három trimeszterből áll, melyeknek eltérő a tápanyagszükséglete, vagyis a kiválasztott várandósvitaminnak a trimeszterek igényeit is ki kell szolgálnia a megfelelő tagoltsággal!

Forrás: ratkotunde.hu