A leggyakoribb hüvelyi probléma könnyen vetéléshez vezethet, de a baj jó eséllyel megelőzhető!

A hüvely egyik leggyakoribb betegsége a bakteriális vaginózis. Olyannyira gyakori, hogy nem is igazán tulajdonítunk neki jelentőséget, pedig komoly gondokat is okozhat, főleg a babára vágyó nőknél, vagy a terheseknél, így megelőzése kiemelt jelentőségű.

A témában dr. Angyal Géza szülész - nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A bakteriális vaginózis

Ez a betegség – ahogyan azt már említettük – a leggyakoribb hüvelyi probléma, olyannyira, hogy a hüvelyi panaszokkal érkező betegek 40%-50% -a esetében derül ki, hogy erről van szó. A kiváltó okok között szerepelhet az intenzív szexuális élet, a dohányzás, a szőrtelenítés, az irrigátor gyakori használata, az immunrendszer gyengülése, de akár a terhesség is.

A felsorolt okok miatt érthető a gyakorisága, ám a közhiedelemmel ellentétben nem jár feltétlenül gyulladásos tünetekkel. Jellemzőbb a bő hüvelyi folyás, melynek kellemetlen szaga van, illetve a külső nemi szervekre kiterjedő, állandó nedvességérzet. A gyulladásos tünetek ritkábban jelentkeznek, mégis sokan csak ezek megjelenésekor keresik fel a nőgyógyászt, ami nem jó.

A bakteriális vaginózis a hüvely tejsavbaktériumflórájának eltűnését fedi, mely már önmagában is probléma. Ezen felül a PH eltolódása miatt a fertőzések megjelenése – legyen szó akár bakteriális, akár gombás eredetű gondról van szó – sokkal könnyebben alakul ki. Többek között ez is az oka annak, hogy a bakteriális vaginózis, illetve a mellette jelentkező egyéb fertőzések könnyen vezethetnek hüvelygyulladáshoz, kismedencei gyulladáshoz, illetve a kismedencében jelentkező krónikus fájdalomhoz. Emellett a babára vágyó nők, illetve a terhesek számára is veszélyt jelent. A kialakult fertőzések meddőséget okozhatnak, de növelik a koraszülés és a vetélés kockázatát is, gyakrabban jelentkeznek szülés utáni fertőzések is.

Kezelés és megelőzés

A bakteriális vaginózis kezelése több lépcsőből áll. A gyógyszeres kezelés mellett – mely a nőt, illetve a férfit is érinti – fontos a megfelelő életmódváltás, melynek sarkalatos pontja a megfelelő higiénia, illetve a felelősségteljes szexuális élet. A gyógyulás folyamat lassú, hiszen a lactobacillusok visszatelepítése nem egyszerű feladat.

A babára vágyó, illetve terhes nők esetében a megelőzésben nagy szerepe lehet a várandósvitaminnak, hiszen itt akár egy kicsi életről is lehet szó. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak kifejtette, hogy ezek a készítmények vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalmuknak köszönhetően erősen támogatják az immunrendszert, lecsökkentve a felszálló fertőzések kialakulásának kockázatát, mely a vetélések és koraszülések egy jelentős hányadáért felelősek. Mindenképpen megfelelően tagolt vitamint válasszunk, mely a kellő anyagokat juttatja a szervezetbe minden trimeszterben. Emellett a hatékonyság jelentősen növelhető, ha a készítményben az anyagok szerves kötésekkel vannak jelen, hiszen így a bennük lévő anyagok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Forrás: ratkotunde.hu