A meddőség nem csak a nőket érintheti!

Szomorú tény, hogy hazánkban a meddő párok aránya kifejezetten magas. Ám ennek ellenére is nagyon sokan nem igazán értik, hogy mit is takar ez a kifejezés, és hogy kire is vonatkozik. Ugyanis a meddőség nem egyenlő a nők problémájával, ugyanúgy érintheti a páros másik tagját is.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi számít meddőségnek?

Amikor azt a szót halljuk, hogy meddőség, a legtöbben arra gondolnak, hogy ez egy végleges állapot, ami azt takarja, hogy a meddő embernek sohasem lehet gyereke. A helyzet ugyan nem rózsás, de azért nem ennyire komor.

A meddőség – amikor orvosi értelemben használjuk, vagyis amikor papírt kapunk róla – azt jelenti, hogy az adott párnak egy éven belül nem sikerült spontán a családalapítás, és a vizsgálatok szerint erre a következő évben is csak 10% körüli esély van. Jellemzően azért a termékenység is egyénfüggő, de elmondható, hogy a nőknek átlagosan minden ciklusban 20-25% esélyük van a teherbe esésre. Ez pedig egy évre vetítve egy egészséges nő, és persze egy egészséges férfi esetében bőven nagyon jó esélyekkel kecsegtet.

A meddő pároknak sem kell kétségbe esni, mivel ez a kifejezés is csak a pillanatnyi helyzetet írja le. Sok betegség orvosi segítséggel gyógyítható, sőt, nagyon sok esetben a tápanyagraktárak feltöltésével, a megfelelő mennyiségben, és megfelelő időben bevitt vitaminokkal, nyomelemekkel és ásványi anyagokkal a várandósság kialakulásának esélye jól növelhető. Ehhez azonban mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni, megfelelően táplálkozni, mozogni, és a szakemberek többségének ajánlása szerint várandós vitamin szedésével is érdemes támogatni a szervezetet.

Csak a nő lehet meddő?

Mivel a meddőség azt jelenti, hogy az illető termékenysége alacsony, így természetesen nem csak a nőket érintheti ez a fajta probléma. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak hozzáfűzte, hogy a tévhit alapja valószínűleg az, hogy a nők esetében számos tényező okozhatja a termékenység akár drasztikus csökkenését, mint például a PCOS, az IR, a hormonháztartás felborulása, a mióma, és még sorolhatnánk.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy a férfiak ne lehetnének ugyanúgy érintettek a meddőségben.

Sok pár rengeteg időt elveszít azzal, hogy kizárólag a nőre koncentrálva végeztet el egy sor vizsgálatot. Pedig az andrológia, ami a férfiak ivarszerveivel foglalkozó tudomány, ma már könnyen elérhető. Az andrológus szakorvos pedig vizsgálatokkal képes kizárni, vagy adott esetben igazolni a férfi meddőséget. Ezen vizsgálatok egy része kellemetlen ugyan, de teljesen veszélytelen.

Mi a helyzet, ha a férfi a meddő?

A férfiak meddőségének kezelése kissé nehezebb dió. A hátterében ugyancsak állhat endokrinológiai probléma, táplálkozásbeli, mozgásbeli, vagy életvitelbeli gond, de sokszor genetikai tényezőkkel is számolni kell. A spermaszám csökkenés, a spermiumok alakjának, vagy mozgásának rendellenességei jelentik a gondot, amit csak a termelés befolyásolásával lehet orvosolni. Ehhez azonban mindenképpen szükség van a szakorvos segítségére.

A férfiak termékenysége is fokozható házilag, ha nem áll fenn semmilyen orvosi gond. Ebben az esetben is, akárcsak a nőknél, az életvitel, és a táplálkozás a fő pillérek. A stressz ugyanis drasztikusan hat a spermatermelésre, akárcsak a mozgáshiány, vagy az egészségtelen táplálkozás, mértéktelen alkoholfogyasztás. A férfiak szervezete is akkor működik a legtökéletesebben, ha a tápanyagraktárak fel vannak töltve. Bár számukra kissé más összetételben van szükség a vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek összességére, a számukra gyártott készítmények - mellyel az egészséges életmódot lehetne támogatni – palettája gyér, és igen drága. Azzal azonban semmilyen problémát nem okozunk, ha a férfi is várandósvitamin készítményt szed, hiszen a tápanyagigény a nők esetében jellemzően alacsonyabb, mint a férfiaknál. A várandóssággal ez az arány ugyan majdnem azonos lesz – sőt, a nők javára is billenhet egyes részletekben -, de ez a férfiak szervezetének nem jelent gondot.

Forrás: ratkotunde.hu