A megfelelő póz meghozza a gyermekáldást is?

Ha gyereket akartok, szexeljetek gyertyapózban, vagy utána álljon fejen a nő – ilyen és ehhez hasonló kéretlen tanácsokkal mindenki találkozott már. De vajon van ezeknek az ötleteknek alapja? Lehet így elősegíteni a fogantatást?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az alapja?

A póz kiválasztása rendszerint a gyönyör fokozását célozza. Azoknál a pároknál azonban, ahol a baba mér régóta várat magára, a szex sokszor egy eszközzé lényegül, amivel el lehet érni a vágyott célt. Ez már önmagában is nagyon rossz, és nem utolsó sorban erősen hátráltatja a fogantatást is, de azzal is számolni kell, hogy könnyen rámehet a kapcsolat is.

A „babagyártó” póz, vagy inkább pózok felsorolása ennek ellenére nem akar kikopni a köztudatból. Alapjuk az a feltételezés, hogy ha a spermiumokat nem „húzza” vissza a gravitáció, akkor sokkal könnyebben termékenyítik meg a petesejtet. Ennek érdekében olyan nyakatekert pózokban próbálnak együtt lenni a párok, amiket még kivitelezni is igen nehéz, nem hogy élvezni is lehessen azokat.

A jó póz valóban segít?

Tömören: nem. Bár tény, hogy a spermiumokra is, mint minden Földön lévő, tömeggel rendelkező dologra hat a gravitáció, a gyertyaállás nem igazán segít a helyzeten. Az ondó igen erőteljes „kezdő lökést” kap az ejakulációval, ráadásul a spermiumok maguk is mozognak, a kettő együtt pedig bőven elégséges ahhoz, hogy nekiinduljanak az útjuknak. Ezen igazán egyik póz sem segít, vagy ront, hiszen egyetlen spermium is elegendő, ha célba ér, és egy egészséges férfi egyetlen alkalommal is 50-150 millió hímivarsejtet indít a cél meghódítására.

A jó póz fogalma így sokkal inkább így módosul: ha a szex valódi élmény, és a pár valóban egymásra hangolódik, akkor az esélyük is nagyobb lehet a fogantatásra, hiszen a megtermékenyülés részben „agyban” dől el.

Akkor csak akarni kell?

Jó lenne azt mondani, hogy igen, de ez nem ennyire egyszerű- fejti ki Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak. Az emberek helytelen életmódja, a táplálkozás, a mozgáshiány, a rengeteg stressz sajnos azt eredményezi, hogy a világon ma minden negyedik pár meddő, vagyis egy éven belül normál együttlétek mellett sem esik teherbe a nő.

A megoldás több lépcsőben érhető el. Első, hogy mi magunk mindent megteszünk az eredményért. Ez a helyes táplálkozás mellett mindenképpen mozgást is jelent, méghozzá rendszeresen.

Fontos azt is tudni, hogy a szervezet a nem megfelelő életmód miatt a tartalékait, a raktárkészleteit is feléli, és amíg ezeket nem töltjük fel, addig az olyan hatalmas megterhelést jelentő dolgok, mint a várandósság, nehezen, vagy egyáltalán nem jönnek létre. Vagyis első, hogy a raktárakat feltöltsük. Ehhez ma már a szakemberek jelentős része javasol valamilyen várandósvitamint, illetve férfivitamint, hiszen a helytelen életmód a sperma minőségére is rányomja a bélyegét.

A készítmények között válogatva rájövünk, hogy a kínálat széles, ám sajnos sok pirula igazán csak drága vizeletet eredményez, mivel a benne szereplő anyagok csak nagyon kis mértékben képesek felszívódni. A hatékonyság növeléséhez mindenképpen olyat keressünk, mely szerves, biológiailag aktív összetevőkkel (-citrát, -glükonát) rendelkezik, valamint komplex. Előbbi azért fontos, mert így az anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet, utóbbi pedig azért, mert az egyes anyagok (például a réz és a cink; D-vitamin és kalcium; vas és C-vitamin; …) felszívódását, beépülését más anyagok segítik.

Ha a ratktárkészleteket feltöltöttük (ami azért nem egy – két nap, sokszor akár fél évig vagy tovább is eltarthat), illetve elkezdtük a feltöltésüket, érdemes alaposan kivizsgáltatni magunkat. Ez mind a férfiak, mind a nők esetében fontos, hiszen mindkét nem szervezetében komoly változásokat eredményezhetnek olyan, sokszor észrevétlen betegségek, mint az IR, a hormonális elcsúszások, vagy a hölgyek esetében a PCOS. Ezek mindenképpen orvosi beavatkozást igényelnek, melynek nyomán az esélyeink is drasztikusan megemelkedhetnek.

Forrás: ratkotunde.hu