A menzesz megléte nem garancia a termékenységre!

Nagyon sok babára vágyó nő egyik problémája a rendszertelen, vagy kimaradó menzesz. A dolog pikantériája, hogy sokan nem is tudnak róla, hogy a menzeszük nem a megfelelő ritmusban zajlik, holott a vérzés eltolódásai tápanyaghiányra, vagy endokrin betegségre is utalhatnak, melyek mindegyike okozhat meddőséget!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Van menzeszem, de nem jó?

A meddőség egyik jellemző kísérő tünete a menzesz eltolódása, kimaradozása. De sokszor előfordul az is, hogy a vérzés rendszeres, mégsem tekinthető jónak, mivel az eltolódás „csupán” a ciklus hosszában van jelen.

A menstruáció a női termékenység velejárója. A megérett petesejt a tüszőrepedés után megkezdi útját a méh felé, mely fel is készül annak fogadására. A folyamat lényege, hogy a méh fala megvastagodik, így képes fogadni a megtermékenyített petesejtet, melyet magába fogad, később pedig átalakulva méhlepényként táplál.

Abban az esetben, ha a petesejt nem termékenyül meg, vagy az osztódása közben hiba lép fel, akkor a méhfal leválik, és kiürül a szervezetből. Mivel ez a szövetrész vérerekkel sűrűn átszőtt, így az ürülés során vér is távozik.

A ciklus jellemzően 28 napos, de ettől kisebb eltérések lehetnek. A menzesz megfelelő ritmusának meglétében döntő szerepe van az endokrin rendszer működésének, hiszen a folyamatot hormonok szabályozzák, illetve a megfelelő tápanyagellátottságnak, mely szintén alapfeltétel. Míg előbbi könnyen érthető, utóbbi némi magyarázatra szorul: a menzesz nem elsődleges fontosságú folyamat. A szervezet elsősorban önfenntartásra rendezkedik be, a reprodukció másodlagos, és csak akkor jön létre, ha a szervezet energiaszintje, tápanyagellátottsága ezt lehetővé teszi. Amennyiben a szint nem elégséges, úgy az önfenntartás javára billen a mérleg, vagyis azok a funkciók, melyek a reprodukciót szolgálják lelassulnak, részlegesen, vagy teljesen leállnak, illetve példásul a menzesz esetében a ciklusidő eltolódása is megjelenhet. Ezek helyreállítása pedig nem megy néhány nap alatt.

Megfelelő tápanyagbevitel= megfelelő menzesz?

Ha nincsen betegség a menzesz eltolódásának hátterében, akkor a fenti megállapítás igaz. Ha valamilyen kór is nehezíti a helyzetet, akkor mindenképpen szakember segítségét kell kérni, mindemellett azonban a tápanyagraktárak feltöltése sem elhagyható!

Ez azonban messze nem olyan egyszerű. Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a megfelelő táplálkozás és a mozgás elvben elegendő kellene hogy legyen, ám a sok környezeti ártalom eltolja a mérleg nyelvét. A munkahelyi stressz, a vegyszerek, tartósítószerek, illetve a zöldségek, gyümölcsök beltartalma (vitamin, ásványi anyag és nyomelem) is befolyásoló tényező, és sajnos egyik sem az előnyös oldalról van jelen.

Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős többsége javasolja a várandós vitamin szedését már a baba tervezésének időszakában is. De itt sem állhat meg a gondolkozás, hiszen a készítmények közül sem mindegy, hogy melyik mellett döntünk. Ahhoz, hogy valódi eredményt érhessünk el fontos, hogy komplex vitamint válasszunk. Ennek oka, hogy az egyes anyagok segítenek mások felszívódásában, mint ahogyan a D-vitamin jelenléte is szükséges a kalcium beépüléséhez.

Egy másik fontos szempont, hogy az anyagok szerves kötési formában legyenek jelen a készítményben. Ezzel ugyanis a felszívódási arány 80%-kal is növelhető, így valóban eredményes lehet a készítmény szedése.

A tápanyagraktárak feltöltésének folyamata azonban nem észrevétlenül megy végbe. Nagyon sok esetben jelentkezik zavar a menzeszben, mely ijesztő lehet. Ennek oka egyszerűen az, hogy a szervezet a megfelelő energiaszint elérésével koncentrálni kezd az eleddig „elhanyagolt” folyamatokra, így például a ciklusidőre, és helyreállítja azt. Ez pedig néhány hónapig rendszertelen vérzéssel is járhat.

Forrás: ratkotunde.hu