A PCOS nem csak megelőzhető, hanem vissza is fordítható!

Elképesztően sok pár küzd napjainkban a meddőséggel. A gond ma már minden negyedik párt közvetlenül érint. Az egyik leggyakoribb kiváltó ok egy olyan betegség, melyet sokan ismernek, mégsem tudnak róla néhány nagyon fontos dolgot. A PCOS betegségről dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost faggatta a ratkotunde.hu.

Pontosan mi az a PCOS

A PCO vagy PCOS egy betűszó. A P és a C a policysta elnevezés rövidítése. A ciszta olyan kis, folyadékkal telt képlet, mely önmagában, amíg kicsi, nem igazán jelent gondot, bár ez nagyban függ annak elhelyezkedésétől is.

Az O az ovarium megjelenése a szóban, mely petefészket jelent, míg az S a sindroma rövidítése. Vagyis a betűszó egy olyan betegséget fed, mely apró ciszták sokaságának képződésével jár a petefészek kéreg alatt. Hogy miért jelentheti ez a meddőséghez vezető egyenes utat?

A PCOS és a meddőség között egy dominószerű kapcsolat van. A női test egészséges működése közben ciklikusan megérnek petesejtek, a tüszők kirepednek, és a sejt megkezdi vándorlását a méh felé, melynek végén optimális körülmények között megtermékenyülve beágyazódik, vagy annak hiányában a megvastagodott méhfallal együtt távozik a testből. A folyamat lelke a hormonális szabályozás, amiben napjaink életvitele miatt igen sok esetben jelentkezik hiba.

Amennyiben a szabályozás nem tökéletes, akkor a folyamat is tökéletlenül megy végbe. Jellemzően a hiba abban van, hogy a tüsző nem reped meg, vagyis az érett petesejt nem képes kiszabadulni. Mivel a kéregben reked, így átalakul, és kis ciszta lesz belőle. A dominóelv pedig innentől érvényesül. Minél több a ciszta, annál jobban elcsúszik a hormonális egyensúly, és annál több ciszta keletkezik. Ha pedig az érett petesejt nem képes kiszabadulni, úgy értelem szerűen sem a megtermékenyülés, sem a beágyazódás nem jön létre. A veszélye a betegségnek hogy igen sokáig felismerhetetlen maradhat, hiszen „normál” menzesz mellett is jelen lehet a szervezetben.

Hogyan lehet megelőzni, vagy visszafordítani?

Igen - bár sokan nagyon elkeserednek a PCOS diagnózisa hallatán - a betegség visszafordítható. Ehhez szakember segítségét kell kérni, de mi magunk is tevékenyen részt vehetünk benne. Ironikus módon pontosan azt kell tennünk, mint a megelőzés érdekében: megfelelő tápanyagellátottságot biztosítani, és mozogni!

Az endokrin rendszer megfelelő működésének – mint a test összes szervrendszerének megfelelő működéséhez – elengedhetetlen a megfelelő tápanyagellátottság. Ez egyszerűnek hangzik, de közel sem olyan könnyű. A mai ételek beltartalma ugyanis jelentősen alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt, ráadásul a mindennapi stressz olyan extra energiafelhasználást jelent, mely hosszútávon komoly gondokat képes okozni. Kivédéséhez a kiegyensúlyozott táplálkozás és a mozgás elengedhetetlen, ám egyes esetekben ez is kevés lehet.

Dr. Angyal Géza arra is felhívta a ratkotunde.hu figyelmét, hogy abban az esetben, ha a nő kisbabát szeretne, nem csak a tápanyagbevitelt kell optimalizálnia, hanem a raktárakat is fel kell töltenie. Ezek arra valóak, hogy biztosíthassák az extra igények kielégítését, amennyiben arra szükség van. a várandósság pedig éppen ilyen, és ezzel a test is tisztában van. Leegyszerűsítve ez azt jelenti hogy ha a test nem „látja” biztosítottnak a várandósság kihordását, akkor annak kialakulására igen kicsi az esély. A tápanyagraktárak feltöltése emellett segít megelőzni a korai vetélés, illetve a koraszülés kialakulását is. A többletbevitel kivitelezésére a szakemberek többsége várandósvitamin szedését javasolja. Ám itt figyelni kell arra, hogy a tápanyagok a termékben szerves kötési formában legyenek jelen, illetve annak tagolása is megfelelő, összetétele komplex legyen. Elsőre azért van szükség, mert így a tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet. A tagoltság és komplexitás pedig gondoskodik arról, hogy a várandósság felkészülési/kialakulási, valamint annak fejlődési szakaszainak megfelelően adagolja a tápanyagokat.

Forrás: ratkotunde.hu