A stressz valóban olyan nagy mumus, vagy eltúlozzák a jelentőségét?

A férfiakból elsőre a családalapítás egészen más reakciót vált ki, mint a nőkből. Főleg akkor, ha azt előre eltervezik, vagy akkor, ha nem sikerül olyan gyorsan, mint szeretnék. Ilyenkor a stressz veszi át az uralmat, ami akár a szexualitásra is rányomhatja a bélyegét.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Stressz

A szó önmagában nem mond sokat az emberek többségének. Hát persze, idegeskedünk, hiszen van bajunk elég: a munka, a magánélet, a családalapítás, elromlik az autó, gondok vannak a hitelekkel, stb. Vagyis a stresszt a mindennapok részének tekintjük, és egészen el is fogadjuk, hogy ez rendben van így, hiszen mindenki idegeskedik. És ha mindenki ezt teszi – és szemmel láthatóan kutya bajuk – akkor csak nem lehet belőle nagy baj.

De lehet. A stressz ugyanis nem „csak” idegeskedés. A folyamatos feszültség a testben hormonális változásokat is elindít. Stressz hormonok szabadulnak fel, melyek sajnos igen komoly károkat képesek okozni. A férfiak esetében pedig sokszor igaz, hogy sokkal többet is stresszelnek, mint amennyi indokolt lenne.

Számukra a családalapítás gondolata is egy kissé más. Mivel nemi sztereotípiák hatása alatt élünk, így a férfi, ha családot alapít, köteles annak ellátásáról is gondoskodni, méghozzá úgy, hogy a gyerekek semmiben ne szenvedjenek hiányt. Emiatt a családtervezés rendszerint együtt jár a munka fokozásával, és a törekvéssel arra, hogy több és több pénzt kereshessen az erősebbik nem képviselője. Ez pedig olyan magasságokba emelheti – és sajnos nagyon sokszor emeli – a stressz szintet, ami már nem csak hormonális kilengéseket okoz, hanem a szexuális teljesítményt is tönkreteszi. Ez pedig fokozottan igaz abban azesetben, ha a pár kénytelen szembenézni a meddőség problémájával is.

Nem jó az apának, nem jó az anyának, és nem jó a leendő babának sem

A dolog iróniája, hogy a leendő babának nem több pénzre van szüksége, hanem az együtt töltött időre, amibe szorosan beletartozik az apa jelenléte is! A közös játék, az élmények, az idő a fejlődés szempontjából sarokpontok, melyek, ha elmaradnak, hatalmas károkat okozhatnak.

A stressz romboló hatása nem csak a szexualitásban mutatkozik meg. sokszor gondoljuk, hogy semmi baj nem lesz, hiszen nincsenek külső jelei problémának, azonban a szervezetben már folyamatban vannak a gondok. A stresszhormonok ugyanis közvetve és közvetlenül hatással vannak a spermatermelésre is, minőségi és mennyiségi romlást okozva. A sperma minősége pedig döntően befolyásolja a sikeres családalapítást.

Mind a mennyiség, mind a minőség kiemelten fontos, hiszen előbbi problémája esetében a fogantatás lehetősége drasztikusan romlik, utóbbi esetében pedig a lehetséges genetikai problémák esélye nő meg jelentősen!

A stressz ellen
Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a stressz ellen nem könnyű tenni. Nagyon könnyű azt mondani, hogy ne stresszeljünk, ehhez ugyanis olyan dolgokat kellene elengedni, melyek mélyen és erősen foglalkoztatják az embert. A stressz ellen jó megoldás a mozgás, mivel nem csak ellazulni segít, hanem a romboló hatást is ellensúlyozza valamelyest.

A stressz hatására a szervezet több energiát használ fel, ami előbb vagy utóbb tápanyaghiányos állapothoz vezet – ez okozza a sperma minőségi és mennyiségi romlását is (amennyiben nem áll a háttérben betegség). A tápanyagok megfelelő pótlása kizárólag étkezéssel kifejezetten nehéz, egyrészt a „férfias étrend” miatt, másrészt az élelmiszerek beltartalmának jelentős csökkenése okán.

A megoldást az igazán jó, kifejezetten férfiaknak összeállított vitaminkészítmény jelentheti. Ahhoz azonban, hogy valódi haszna legyen, mindenképpen meg kell felelnie néhány alapszabálynak:
- komplex összetételű legyen, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: cink-réz; vas-C-vitamin; stb.)
- biológiailag aktív, szerves összetevők legyenek a készítményben. Ez praktikusan citrátokat és glükonátokat (pl.: cink-citrát) jelent, mivel az ilyen anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet a szervetlen kapcsolatú anyagokkal szemben.

Forrás: ratkotunde.hu