A szervezetnek a szoptatás is komoly kihívás, nem csak a várandósság

Az, hogy a várandósság alatt a szervezetünknek szüksége van a támogatásra, kétségtelen. Azt azonban nagyon sokat elfelejtik, hogy az extra tápanyagigény nem tűnik el akkor, amikor a baba világra jön.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre

Komoly hatások

Miért baj, ha a szoptatás időszakában már nem támogatjuk a szervezet? Egyrészt nyilván a tejtermelést befolyásoljuk ezzel, de ez egy áthidalható probléma. Tény, hogy a baba számára a legjobb táplálék az anyatej, de képesek vagyunk egy csecsemőt tápszerrel is egészségesen felnevelni. Azonban a tápanyaghiány nem csak a tej mennyiségében mutatkozik meg.

Létezik egy fogalom, egy állapot, melyet csak nem régóta ismer el a tudomány, ez pedig a szülés utáni depresszió, mely sajnos igen gyakori jelenség, és ami felőrlői a kismama lelkét. Több szempontból is borzasztó átélni a szülés utáni depressziót. Egyrészt, életünk egyik legszebb időszakáról vagyunk kénytelenek lemondani miatta, ráadásul könnyen sérülhet a baba és az anya közti kötelék is, hiszen ilyen helyzetekben az édesanya nem szívesen foglalkozik gyermekével, nem tud örülni a kicsi jelenlétének. És ez persze tudatosodik is az agyban, ettől pedig rossz anyának érzi magát a kismama, és még mélyebbre kerül ebben az állapotban.

A pszichés tényezők mellett ki kell emelni, hogy a szülés utáni depresszió egyik jelentős kiváltó oka a tápanyaghiány! A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok hiánya ugyanis nem csak a hormonrendszert borítja fel, vagy a tejet apasztja el, hanem a pszichébe is képes belenyúlni.

Mi okozza

A szülés utáni depresszió kialakulásában jelentős szerepet játszik a D-vitamin hiánya, ahogyan azt ma már több tanulmány is igazolja. Éppen ezért ennek az anyagnak a pótlása kiemelten fontos. Persze nagyon sokan szednek különböző D-vitamin készítményeket, mégis olyan tüneteket mutatnak, mely D-vitamin hiányos állapotra utal. Ez főleg telente jellemző, hiszen ilyenkor a napsugarak sem érik a bőrünket, vagyis a vitamin szintje drasztikusan lecsökken. És miért nem pótolják a pirulák? Mert – ahogyan szinte minden anyag esetében – itt sem mindegy, hogy milyen kötési formában is van jelen a készítményben. A D3-vitamin lényegesen jobban képes hasznosulni, mint társai - mondja Ratkó Tünde.

A megfelelő hasznosulásra azonban nem csak a vitaminoknál kell figyelni. A felszívódás mértéke a nyomelemeknél és ásványi anyagoknál akkor a legmagasabb, ha biológiailag aktív, szerves körtés formában vannak jelen, így lehetőleg a citrát és glükonát kötési formákat keressük a készítményekben (pl: cink-citrát, vas-glükonát).

A hasznosulás tovább fokozható, ha a kiválasztott készítmény komplex, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását. Ez a D-vitamin esetében a kalcium jelenlétét követeli meg, de a vas és a C-vitamin, vagy a cink és a réz közt is hasonló összefüggés van jelen.

Miért kell a pótlás?

A szervezet extra igénybevétele nem szűnik meg azzal, ha a nő világra hozza gyermekét. Ez egy hatalmas megterhelés a testnek, és a regenerálódáshoz is, és energia kell. Emellett ne felejtsük el azt sem, hogy a szülés után is a csecsemő teljes egészében az édesanyjától függ. Ugyan az anyagcseréje már önállóan működik, levegőt is vesz, ám tápláléka még mindig az édesanya szervezete által előállított anyag, vagyis az igénybevétel nem szűnik meg, csak mérséklődik. Többek közt ez is jól mutatja, hogy a várandósvitamin, ha a tagolása is megfelelő, akkor végigkíséri a nőt a babatervezéstől egészen a szoptatásig, hiszen minden időszaknak, minden trimeszternek megvan a maga tápanyagszükséglete, és azt a lehető legjobban érdemes támogatni, hogy a szövődményeket és gondokat meg lehessen előzni, azok esélyét minimálisra lehessen csökkenteni.

Forrás: ratkotunde.hu