A szülés hosszabb távon mindenképpen a szexuális élet romlását idézi elő?

Az anyasággal kapcsolatban a legtöbb esetben a szépet és a jót halljuk meg, és nem is nagyon akarunk beszélni kellemetlen dolgokról. De ettől még ott motoszkál minden kismama, és minden apuka fejében a kérdés: vajon kitágul majd a hüvely a szülés után?

A kérdésre Ratkó Tünde szülésznő segítségével keresi a választ a ratkotunde.hu.

Tágul? Tágul!

A szüléssel kapcsolatban sok nőt tölt el félelem. Nem is feltétlenül arról van szó, hogy maga a szülés fájdalom frusztrálja őket, hanem az utána következő idő. A családalapítás jó esetben a szerelem kifejezése, vagyis erős köteléket feltételez a párok között. Ennek pedig szerves része a szexualitás is. így hát nem csoda, ha sokan felteszik maguknak a kérdést: vajon tág marad a hüvelyem a szülés után?

Mindenképpen tisztázni kell, hogy a hüvely rendeltetésszerűen működik a szülés közben, vagyis természetes, hogy képes akkorára tágulni, hogy egy 3-4 vagy akár 5 kilós baba is kiférjen rajta. Azt is tudni kell- és ez talán a választ is megadja a kérdésre – hogy a hüvely egy izmos falu képlet, igazából nagyrészt izomszövetből áll.

A vagina tágulási képessége elképesztő, és mivel egy izomról van szó, így összehúzódni is képes, ha megfelelően van „tréningezve”. De a szűküléshez is idő kell, mire eléri a szülést megelőző méretét, akár 1 év is eltellhet.Tehetek valamit ellene?

Nagyon nem kell megijedni, az egy éves intervallum nem azt jelenti, hogy folyamatosan ugyan annyit mozdul a hüvely. Az elején gyorsabb a folyamat, a végső regenerációt azonban viszonylag nehezebb elérni.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ahhoz, hogy egy izom működése megfelelő legyen, tornáztatni kell, és a megfelelő tápanyagokkal kell ellátni. Az első részhez a Kegel, illetve a Kriston tornák kifejezetten hatékonyak. Az intimtornát azonban nem a szülés után kell elkezdeni (bár akkor is el lehet), hanem jóval előtte, akár már a baba tervezésétől! A rugalmasság fejlesztése, az edzés ugyanis szintén egy hosszabb folyamat, nem megy egyik napról a másikra. Szerencsére az intimtorna bárhol és bármikor végezhető, mert kívülről nem látszik, mivel is foglalkozunk éppen.

A másik fontos kérdés a megfelelő tápanyagellátottság. A várandósság hatalmas kihívás a szervezetnek, vagyis ha nem megfelelő a tápanyagok bejuttatása a szervezetbe, akkor bizony a test nem fordít majd kellő „figyelmet” az izmok rugalmasságának megtartására. A megnövekedett tápanyagigényt ma már kifejezetten nehéz csak élelmiszerekből fedezni, így a szakemberek döntő többsége javasolja a várandósvitamin szedését. A termékek palettája azonban széles, és sok esetben szinte semmit sem érnek. A jó várandósvitamin szerves kötésű (-citrát, -glükonát) anyagokkal rendelkezik, emellett a tagolása is megfelelő. A terhesség három trimeszterre oszlik, és ennek a három szakasznak eltérő a tápanyagigénye is. Vagyis más összetételre van szükség az első trimeszterben, másra a második, és megint másra, a harmadik trimeszterben, valamint a szoptatás alatt. Ezt mindenképpen szem előtt kell tartani!

Ha minden kötél szakad

Abban az esetben, ha minden erőfeszítésünk ellenére sem sikerül visszaszerezni a hüvely eredeti állapotát, akkor is van előttünk járható út. A vagina is plasztikázható, ami nagyon sokat javíthat a szexuális élményen, azonban csak akkor, ha már biztosan nem tervezünk több gyereket.

Forrás: ratkotunde.hu