A várandósvitamin a menzeszre is hatással lehet!

Amikor az ember várandósvitamint választ, akkor a legkevésbé sem gondol arra, hogy az eltolhatja a menzeszét. Lehetséges ez? És normális? Minden várandósvitamintól várható ilyen, vagy hasonló hatás?

A kérdések megválaszolásában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Mitől függ a menzesz hossza?

Azzal majd’ mindenki tisztában van, hogy egy átlagos, nagykönyvi ciklus 28 napos. De azzal is érdemes számolni, hogy minden ember más, így néhány napos eltérés pluszban vagy mínuszban tökéletesen rendben van. Ami azonban fontos, és mindenkinél azonos: a ciklus ismétlődő folyamat, nagyjából azonos napszámokkal. Lényegében tehát addig minden ok, amíg rendszeresen megjön a menzesz, még akkor is, ha kis csúszások vannak a ciklus idejében.

Még az is elfogadható, ha egy vérzés kimarad, de ha ez rendszeres, vagy esetleg több menzesz is kimarad, akkor mindenképpen gyanakodni kell arra, hogy valami nincsen rendben. A ciklus a nő szervezet szaporodási folyamatának alappillére. A ciklus elején elkezdődik a soron lévő petesejt érése. A középidőben megtörténik a tüszőrepedés, majd az érett petesejt megkezdi vándorlását a méhbe. Ha megérkezett, de nem termékenyült meg, akkor a ciklus végén a méh megvastagodott fala leválik, és a petesejttel együtt kiürül a szervezetből. Ha a megtermékenyülés létrejött, akkor a petesejt a méh falába beágyazódik, és megkezdi fejlődését.

Miért maradhat ki?

Ratkó Tünde szülésznő a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy hihetetlen, de az esetek többségében a menzesz egyszerűen a nem megfelelő tápanyagellátottság miatt marad ki, mely azonban hosszabb távon komoly betegségek melegágya is lehet. Így a kezdetben egyszerűen orvosolható gond, ha nem foglalkoznak vele, könnyen válhat PCOS-é vagy más olyan betegséggé, mely meddőséggel is jár. Sajnos egy nem mindig szerencsés gyakorlat szerint a menzeszt fogamzásgátlóval állítják be. A fogamzásgátló szedése alatt jelentkező vérzés azonban nem egyezik meg a menzesszel, így hiába van a bogyó mellett rendszeres, beállított ciklus, a meddőség attól még minden további nélkül jelen lehet.

A várandósvitamin segíthet?

Nagyon sok nőnél jelentkezik az a tünet, hogy egy viszonylag rendszeres ciklus felborul, amikor elkezd egy igazán jó várandósvitamint szedni. Ennek oka, hogy az addig fennálló ciklus nem volt optimális, ám a test csak ennek fenntartására rendelkezett elegendő tápanyaggal, amit a raktárakat elkezdjük feltölteni, a ciklus is rendeződik, mely első lépésben ingadozással jár, ám később beáll az szervezet számára optimális hosszra, így pedig a benne lezajló folyamatok is tökéletesebben mennek végbe.

A szervezet tápanyagraktárainak feltöltése azonban nem olyan egyszerű. Ahhoz, hogy valódi segítséget jelentsen egy készítmény fontos, hogy a benne lévő anyagok szerves, biológiailag aktív formában (-citrát, -glükonát) legyenek jelen. Így ugyanis azok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás, hiszen az egyes anyagok segítik mások felszívódását (mint a D-vitamin és a kalcium, vagy a cink és a réz esetében).

Azzal is mindenképpen számolni kell, hogy a szervezet igényei nem azonosak az első, a második és a harmadik trimeszterben. A felkészülés és az első trimeszter magasabb igényekkel rendelkezik, míg a harmadik trimeszter, valamint a szoptatás már nem igényel például B6-vitamin pótlást, ha azt előzőleg megfelelő mennyiségben kapta a kismama. Vagyis a készítménynek megfelelően tagoltnak is kell lennie, így optimálisan kapja a szervezet a szükséges tápanyagokat, és a működése is visszatérhet a valóban természeteshez.

Forrás: ratkotunde.hu