A városi levegő öli a spermákat

Elég sok helyen találkozhatunk az adattal, hogy évente hány ember veszti életét a légszennyezettség miatt – ez azonban inkább csak elszörnyeszt minket, de nem igen teszünk a tisztább levegőért. Pedig kellene, mert a csendes szörny nem csak az életünket veszi el. Egy friss tanulmány szerint a férfiak spermatermelésére is komoly hatást gyakorol

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre

Por, korom, sperma

Elaine Maria Frade, a brazil Sao Pauló-i Egyetem kutatója nemrégiben publikálta tanulmányát, melyben a légszennyezettség és az egyre magasabb arányú meddőség összefüggéseire hívta fel a figyelmet.

A szálló por 2.5 mikronos (2,5 PM) részei, illetve a korom felelősek azért, hogy változást idéznek elő azokban a génekben, melyek a herék működéséért felelősek. A probléma jellemzően a herecsatornácskákban mutatható ki, így komoly hatással van a spermatermelésre is. A gond az anyaméhben is jelentkezik, de mértéke jóval nagyobb a születés után.

A spermatermelés egy igen összetett folyamat, melyhez a szervezetnek 74 napra van szüksége, a spermatogenezis során az őssejtek foszlásával indul meg a spermaképzés, és a herecsatornácskák ebben fontos szerepet töltenek be. Mára elkeserítően sok a meddő pár, és számuk egyre jobban emelkedik. Mindemellett azt is tudni kell, hogy napjainkban már minimum 50%-ban a férfiaknál jelentkező problémák a gond forrásai.

Támogatás

A szervezet megfelelő támogatásával a külső, romboló tényezők okozta gondok jelentősen csökkenthetőek, ám erre ma már az étkezéssel bevitt tápanyagok mennyisége jellemzően kevés.

Az ok egyszerűen az, hogy az élelmiszereink beltartalma (vitamin, nyomelem és ásványi anyag) jelentősen lecsökkent az utóbbi 50 évben. A tápanyagok pótlása így mesterségesen történhet, kifejezetten férfiaknak kialakított vitaminkészítménnyel.

Fontos azonban, hogy a készítményben biológiailag aktív, szerves formában (pl.: cink-citrát, vas-glükonát) legyenek jelen, mivel így azok hasznosulása 80%-kal is jobb lehet, vagyis lényegesen magasabb hatásfokkal képesek támogatni a szervezetet.

Honnan tudom, hogy baj van?

A meddőség egy orvosi kifejezés, és azokat a párokat jelöli, akik egy évig, normál szexuális élet mellett sem képesek családalapításra. Ez nem azt jelenti, hogy sohasem lesznek rá képesek, vagy hogy mindenképpen a lombikprogram lesz számukra a kiút – mondja Ratkó Tünde.

A gond felismerése után mindenképpen érdemes meddőségi vizsgálatokat végeztetni, ám első körben a férfiakat vizsgáljuk, hiszen ez lényegesen egyszerűbb, és fájdalommentes. Spermaminta, valamint egy rövid fizikai vizsgálat már fényt deríthet az esetleges gondokra, melyekre az esetek túlnyomó többségében megoldást jelent, vagy jelentős segítséget a megfelelő összetételben és formában bevitt tápanyagpótlás.

Városi lehetőségek

Sajnos tény, hogy a városokban élők számára a mindennapok több romboló tényezőt tartogatnak, mint azoknak, akik egy hatalmas, csendes, erdővel körülölelt területen élnek. A zaj, a légszennyezettség, a fokozott stressz mind hozzájárulnak, növelik a meddőség kialakulásának lehetőségét. Ezt azonban egészséges életmóddal, mozgással és a tápanyagok megfelelő pótlásával a legtöbb esetben ki lehet küszöbölni, így tudatosan lehet készülni a családalapításra, vagy akár az egészség megőrzésére is.

Forrás: ratkotunde.hu