AMH és meddőség – hogyan javítható az érték?

A pajzsmirigy betegségekre mindenképpen erősen oda kell figyelni, mivel hormonjai révén a termékenységre is jelentős hatást képes gyakorolni. Összefüggést mutat az AMH szint alakulásával is, mely szerencsére javítható.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A pajzsmirigy szerepe

Ennek a mirigynek igen kiterjedt szerepe van a szervezet működésében. Hatással van többek között a növekedésre, a kiválasztásra, a szexualitásra, de a meddőség kialakulásában is szerepet játszik.

Sajnos hazánk mérsékelten jódhiányos területnek számít, így a pajzsmirigy megbetegedései népbetegségként jelentkeznek. A meddő párok esetében a pajzsmirigy kivizsgálása is kiemelten fontos, mivel annak jelentős hatása van a petesejtek minőségére, így pedig azok megtermékenyülési valószínűségére is.

Minőségi eltérés

A hölgyek esetében a petesejt minősége is fontos tényező a termékenység szempontjából – akárcsak az uraknál a sperma minősége. Ezt azonban csak kevésszer emelik ki, pedig jelentős tényező. A petesejtek minőségéről és mennyiségéről ad visszajelzést egy hormon, melyet Anti Müller Hormonnak (AMH) neveznek. Az anyag kezdetben, embrionális korban a herékben termelődik, és ilyenkor a női nemi szervek kialakulását akadályozza meg. A hölgyekben azonban a későbbiekben a petefészkek, illetve az azokban lévő petesejtek állapotáról ad visszajelzést.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a nők adott számú petesejttel születnek. Ezek közül a természetes szelekción keresztül választódnak ki azok, melyek utána képesek lesznek a megtermékenyülésre, és szereplőivé válnak a nemi ciklusnak. A körforgás egészen addig folytatódik, míg a petesejtek el nem fogynak, vagyis amíg a klimax be nem következik.

Ez azonban nem jelenti azt, hogy egészen a változókorig azonos szinten tartható a termékenység. A változókor előtt, 38-40 éves kor után a spontán teherbeesés valószínűsége jelentősen csökken, és az évekkel egyre alacsonyabb lesz, majd megszűnik.

Az AMH erről a folyamatról ad visszajelzést, illetve megmutatja azt is, hogy a petesejtek minősége megfelelő-e. alacsony AMH szint mellett a várandósság kialakulásának lehetősége is jelentősen csökken.

Hogy jön ide a pajzsmirigy?

A kutatások rámutattak, hogy összefüggés van a pajzsmirigy egyes hormonjai (a TSH, valamint az anti-TPO) és az AMH szint között. Az alacsony TSH szint ugyanis rontja a petesejtek minőségét, vagyis rontja az AMH szintet is. Ez azt jelenti, hogy a mirigy megfelelő kezelése javíthat a petesejt minőségén is, ezzel pedig javíthatja a megtermékenyülés valószínűségét is.

Ehhez mindenképpen szakorvosi segítségre lesz szükségünk, de mi magunk is tehetünk a testünk egészséges működéséért. A várandósság hatalmas kihívás a testnek, amire fel kell készülnie. Ehhez elengedhetetlenül fontos a mozgás, és a megfelelő tápanyagellátottság. Ez utóbbi azonban nem éppen egyszerű feladat.

Ma a szakemberek jelentős hányada a babára vágyó, vagy terhes kismamáknak javasolja vitaminkészítmény szedését. Ennek oka, hogy napjainkban kizárólag étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket szinte lehetetlen, így szükséges lehet a külső támogatás is.

A készítményeknél kiemelten fontos a komplexitás, és a biológiailag aktív, szerves (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) anyagok jelenléte, hiszen ezek felszívódási aránya akár 80%-kal is jobb.

Szükséges ezen kívül a megfelelő tagoltság, hiszen minden trimeszternek más tápanyagigénye van, ezt pedig célzottan kell kiszolgálni. Az alacsony AMH szinttel rendelkező hölgyek a kivizsgálás mellett mindenképpen fordítsanak figyelmet arra is, hogy a kiválasztott készítmény jódmentes legyen, ha csak a szakorvos mást nem javasol.

Forrás: ratkotunde.hu