Amikor egy nő várandós lesz

Amikor egy nő várandós lesz, főleg abban az esetben, ha régóta vágyik a babára, hajlamos egy kicsit túlzásba esni azzal kapcsolatban, hogy védje magzatát. Így sajnos belefuthat olyan dolgokba is, amivel rengeteget árthat születendő gyermekének.

Óvatosan a „házi praktikákkal”

Senki ne értse félre, nagyon sok jó, és hasznos házi módszer létezik a kismamák számára, amit érdemes kipróbálni, ha szeretnének tenni a kisbabájuk nyugalmáért, egészségéért. Ilyen a kellemes mozgás, a zene, a felpolcolt lábak, és még sorolhatnánk.

Sokan azonban ennél lényegesen tovább mennek, és kizárnak életükből minden olyan anyagot, mely veszélyes lehet, köztük mindennemű gyógyszert, vagy kemikáliát is. ez viszont gondot okozhat, hiszen ha valamilyen baj van, akkor a gyógynövények a legtöbbször segítenek, áldott állapotban azonban hatalmas gondot is okozhatnak. Dédanyáink persze még biztonsággal alkalmazták őket, de tisztában voltak a részletekkel is, vagyis hogy mit, mikor, mennyit, és hogy mi a tilos.

Az egyik legrosszabb ilyen „házi praktika”, amit a gyógyszerektől tartózkodó kismamák tehetnek az, amikor foghagymával próbálják kezelni a vaginális fertőzéseket. Sokan nem csak szájon át használják az egyébként nagyon hasznos növényt, hanem a vaginába is felhelyezik, ami viszont fájdalmas és veszélyes is lehet, hiszen ezzel rengeteg baktériumot vihetünk be a szervezetünkbe, tovább tetézve az amúgy is igen nagy bajt. Hiszen a fertőzések könnyen felszállóvá válhatnak, ami pedig hatalmas gond, hiszen ez a felelős a vetélések és koraszülések 70%-ért!

Mit tehetünk?

Ha már megvan a fertőzés, irány az orvos, haladéktalanul! A szakember pedig segít majd abban, hogy biztonságosan, a baba veszélyeztetése nélkül kezelhessük a bajt.
A legjobb módszer azonban ebben az esetben is a megelőzés, melyet az immunrendszer segítésével érhetünk el. A babavárás időszakában ugyanis az immunrendszerünk visszafogottan működik, ezzel is segítve a baba megtapadását, illetve az anyaméhben eltöltött idejét (hiszen a baba csak félig azonos DNS-el rendelkezik, mint anyukája).

Ahhoz, hogy immunrendszerünket segítsük, a szakemberek ajánlása alapján is az egyik legjobb megoldás a várandósvitamin. Azonban figyelni kell néhány részletre:

- a vitaminkészítménynek mindenképpen tartalmaznia kell rezet, mivel ez az anyag a szervezetben antivirális, antibakteriális és gombaellenes hatással is rendelkezik, vagyis az egyik leghasznosabb segítőnk a fertőzések ellen.

- a rezet is, illetve a lehető legtöbb anyagot szerves, biológiailag aktív formában kell tartalmazni a készítménynek (pl: magnézium-citrát, réz-glükonát), mivel így azok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet

- a készítménynek igazodnia kell a szervezet igényeihez. A várandósság 3x3 hónapból, vagyis három trimeszterből áll, mely időszakoknak eltérő a tápanyagigénye.

Fontos kiemelni, hogy a várandósvitamin mellett mindenképpen hangsúlyosan figyelni kell az étkezésre is, illetve a kismamának mozgás is javasolt. Ezek ugyanis az egészség alappillérei. A vitaminkészítményre ilyenkor a megnövekedett tápanyagigény miatt van szükség.

Forrás: ratkotunde.hu