Nem jó, ha az anya akarja a császármetszést!

Napjainkban valamiért a nők egy jelentős hányada egyszerűen fél a szüléstől. Ezért úgy gondolják, egyszerűbb megoldás, ha császármetszéssel szülnek. Ez azonban elég messze van az igazságtól!

A császármetszésről, és az ezzel járó esetleges gondokról dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos beszélt a ratkotunde.hu-nak.

Miért félünk?

Azok számára, akik első gyermeküket várják, természetes, hogy tartanak a szüléstől. Elvégre az egész helyzet teljesen új, és sohasem csináltak még ilyet. Az sem segít túl sokat, hogy nagyon sok édesanya utólag megosztja az élményeit, hiszen minden ember más, másképpen reagál. Az, hogy valakinek csodálatos, másnak meg szörnyű élmény a szülés, teljesen egyedi, ez alapján nem igazán lehet reális képet kialakítani a folyamatról.

Maga a szülés természetes folyamat, és a nők teste fel is készül rá. A terhesség utolsó szakaszában a medence kiszélesedik, hogy helyet biztosítson a magzatnak, aki fejjel lefelé, befordul, hogy könnyebben születhessen meg. a nők teste, minden egyes részletében úgy van „megtervezve”, hogy ezt a folyamatot különösebb gond nélkül végig csinálhassa. A komplikációk sajnos az életvitelünk következményei, illetve a nem teljesen tökéletes rendszeré, hiszen a testünkben is lehetnek apró hibák.

Tény, hogy a fájdalom a szülés velejárója. Ez kikerülhetetlen, de a test egy nagyon érdekesen működő gépezet. Egyrészt a nők fájdalomküszöbe alapból jóval magasabb, mint a férfiaké, vagyis képesek elviselni a szülés ezen velejáróját. A másik dolog, hogy az agy kompenzál. Sok nő nem is tudja felidézni, hogy mi történt pontosan a szülőszobán. Az emlék megvan, hogy a szülés fáj, de a fájdalom mértéke, és az emléke eltűnik. Az agya ugyanis sokszor egyszerűen nem tárolja el ezeket az információkat, így ösztönözve a további gyerekvállalást. Ráadásul a születéssel egyidőben az anya szervezetét elönti az endorfin, ami csak fokozódik, amikor a gyermekét először pillanthatja meg, veheti a kezébe. A fájdalom csökkentésére ma már bevett szokás az epidurális érzéstelenítés, mely nagyban megkönnyíti a folyamatot.

Miért van mégis annyi császár?

Az ok banális: az orvosilag biztonságosabb. Jobban kontrollálható a folyamat, kiküszöbölhető, a valószínűsége csökkenthető a komplikációk jelentős részének egy programozott császár esetében. Ezért nem is lehet kárhoztatni az orvostársadalmat, hiszen az esetleges problémákért őket veszik elő, még akkor is, ha azokat nem lehetett előre látni.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy azt sem szabad elfelejteni, hogy a császármetszés bizony egy nagyműtét, annak ellenére is, hogy ma már rutineljárásnak számít. Ez pedig kockázatokat rejt magában, mind a babára, mind az anyára nézve!

A babát érintő kockázatok:

 • Koraszülés – hibás szülési dátum számolása esetén
 • Légzési nehézségek
 • A magzat megsebzése – ez ugyan ritka, de sajnos előfordulhat

Az anyát érintő kockázatok:

 • Fertőzés
 • Bő vérveszteség
 • Rögképződés, mely sajnos akár halálos tüdőembóliához is vezethet
 • Nehézlégzés – az érzéstelenítés mellékhatása tüdőgyulladás lehet
 • Nehéz székelés
 • Érzéstelenítési reakciók – a gyógyszerek és érzéstelenítők váratlan mellékhatásokkal jelentkezhetnek, melyek extrém esetben súlyos következményekkel is járhatnak.
 • További műtétek – sajnos egy beavatkozás a legprofibb szakemberek munkája mellett is járhat további műtétekkel, melyek során a méh eltávolítására is sor kerülhet.
 • Hosszadalmasabb kórházi kezelés – a vaginális szülés esetében 1-3 nap a kórházi tartózkodás, ez császármetszésnél 3-5 nap, vagy akár ennél több.

Természetesen a császármetszés sok esetben nagyon is indokolt, így félni nem kell tőle, ám indokolatlanul kérni az orvostól nem szabad. A szakember feladata eldönteni, hogy szükséges-e egy ilyen kockázat vállalása, amit azután a kismamával is egyeztet.

Forrás: ratkotunde.hu