Az 5 leggyakoribb tévhit a férfiak meddőségével kapcsolatban

Nem csak a nők, a férfiak esetében is nagyon sok a téves elképzelés, mely a meddőség témakörét övezi. Ide tartozik az is, hogy a potencianövelő nem megfelelő kezelése a meddőségnek, vagy az, hogy az, hogy aki meddő, nem feltétlenül impotens, vagy fordítva.

5 tévhit tisztázásában segít nekünk Ratkó Tünde szülésznő

Meddőség=impotencia

Valamiért a férfiak fejében az a kép él, hogy csak az lehet meddő, aki nem, vagy csak nehezen képes a szexre, vagyis impotens. Az impotencia azonban egy vérellátási zavar, mely nem engedi a barlangos testeket vérrel telítődni. Ennek hátterében több betegség és pszichés okok is állhatnak, azonban semmi kapcsolata nincs a spermatermeléssel. Attól, hogy a hímvessző képes-e az erekcióra, még lehet tökéletes a spermakép, de épp ellenkezőleg, lehet akár nagyon rossz is.

A potencianövelő megoldja

Valószínűleg az előző tévhitből ered az az elképzelés is, hogy a tesztoszteron, vagy éppen a potencianövelő megoldja a meddőségi gondokat a férfiak esetében. A válasz egyértelmű nem. A tesztoszteron ugyan valóban hatással van a spermatermelésre is, ám a kívülről bevitt hormon nem többletként jelentkezik. A test érzékeli a bevitelt, és ennyivel csökkenti a saját termelését, vagyis a tesztoszteron bevitele nem segít a helyzeten. Ugyanez igaz a potencianövelők esetében is, melyek a merevedési zavarokat hivatottak kezelni, semmi közük és semmi hatásuk nincs a spermatermelésre.

Tartogatni kell

Sokszor és sok helyen olvashatjuk, hogy ahhoz, hogy növeljük a fogantatás valószínűségét, a férfinak érdemes megtartóztatnia magát, tartogatni magát a kiválasztott időpontra. Ez azonban nem igaz, sőt!

Egy tanulmány kimutatta, hogy a sperma minősége jelentősen javul abban az esetben, ha a magömlés rendszeres, legalább heti kétszeri alkalommal megtörténik. Ilyenkor ugyanis cserélődnek a spermiumok, frissül az állomány, ami mindenképpen jót tesz a minőségnek. A javításhoz érdemes a megfelelő vitamin, nyomelem és tápanyagbevitelről is gondoskodni praktikusan a megfelelően komplex férfivitaminnal.

Megvan a mennyiség, minden rendben

Az ejakulátum mennyisége nem kizárólag a spermiumoktól függ, sőt, igazából a spermaszám csökkenése nem jelentkezik az ejakulátum mennyiségének csökkenésében. Ehhez ugyanis több mirigy is a váladékát adja, vagyis nem csak a spermiumok vannak jelen benne – mondja Ratkó Tünde
a mennyiségi csökkenést andrológus szakember tudja kimutatni, erre következtetni külső tényezők alapján nem lehet. A mennyiség és a minőség azonban fokozható, ebben is a már említett vitaminkészítmény lehet segítségünkre. Ehhez azonban mindenképpen olyat válasszunk, melyben az anyagok biológiailag aktív, szerves kötéssel (pl.: cink-citrát, réz-glükonát) vannak jelen, mivel így a hasznosulás akár 80%-kal is jobb.

Női gond

Ma már igen sokat beszélünk a férfiak meddőségéről is, ám még mindig makacsul tartja magát az elképzelés, hogy a meddőség a nők betegsége. Egyrészt nem betegség, másrészt az esetek nagyjából 40%-ban a férfiak oldalán keresendő a probléma, akármilyen rosszul is esik ez az ember lelkének.

A büszkeség legyőzése a családalapítás kulcs alehet ebben az esetben, hiszen a férfiak meddőségét a legtöbb esetben egyszerű tápanyaghiány okozza (ahogyan a nőknél is), vagyis viszonylag gyorsan és könnyen lehet rajta segíteni. De még abban az esetben, ha más áll a háttérben, a kivizsgálás és a megoldási lehetőségek is sokkal gyorsabbak, egyszerűbbek és fájdalommentesebbek, mint a nők esetében., vagyis érdemes ezzel kezdeni a sort a meddőségi vizsgálatok esetében.

Forrás: ratkotunde.hu