Az anyatej termeléséhez a jó tápanyagellátottságon át vezet az út!

Sokan gondolják azt, hogy a testük extra tápanyagigénye abban a pillanatban megszűnik, mikor a kisbabájuk megszületik. Ez azonban nem így van, hiszen a tejtermelés is egy olyan funkciója a testnek, ami nem minden nap működik, így a plusz támogatás még ilyenkor is fontos!

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Honnan is jön a tej?

Azzal sokan tisztában vannak, hogy a tejtermelés is hormonvezérelt folyamat. A legfontosabb eleme a prolaktin, melyet az agyalapi mirigy termel, de rész vesz benne az inzulin, valamint a pajzsmirigyhormonok is.

A női mell részét képezik az úgynevezett tejmirigyek. A várandósság alatt a női nemi hormonok megnövekedett szintjének hatására a tejmirigyek is megszaporodnak, a hozzájuk kapcsolódó tejcsatornák megnyílnak, a mellbimbó kiemelkedik és a bimbó udvara is elsötétedik. Egészen pontosan a mell felkészül arra, hogy szoptatni tudjuk a babát. A megszaporodó szövetek hatására a mell feszül, és jellemzően a mérete is nagyobb lesz valamivel. Fontos azonban megjegyezni, hogy a mell mérete nem befolyásolja a szoptatást, hiszen egy alapvetően pici mellből is tökéletesen lehet táplálni akár ikreket is, míg a nagy mell nem garancia a kielégítő tejtermelésre.

A tejmirigyek sejtjei hajszálereken érkező vérből veszik fel azokat az anyagokat, melyekből az anyatejet képzik. Ez a folyadék nem csak fehérjében, hanem vitaminokban, és ásványi elemekben is nagyon gazdag.

Apadó anyatej?

A neten nagyon sok praktika és tipp van arra, hogy hogyan lehet fokozni az anyatej termelését. Amennyiben hormonális akadálya nincs, akkor érdemes ezeket kipróbálni, de mint olyan sok más esetben, itt is kiemelten fontosak az alapok.

Mivel a test a vérben szállított anyagokból, vagyis a saját készleteiből képezi a tejet, így értelem szerűen az anya szervezetét kell a megfelelő tápanyagokkal feltölteni. A tejtermelés még igen korán megkezdődik, de a tényleges folyamat a harmadik trimeszterben bontakozik ki. Az már tudjuk, hogy a különböző trimesztereknek eltérő tápanyagszükséglete van, és mivel a tejtermelés a harmadik fejlődési szakaszban indul be igazán, így annak tápanyagszükséglete vonatkozik erre is – fejti ki dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak.

Fontos azonban megemlíteni, hogy a tápanyagpótlás mikéntje nem mindegy. Elsődlegesen a megfelelő táplálkozás és a mozgás az, ami segíthet, ám a megemelkedett igények kielégítésére ez sokszor már kevés. A várandósvitaminok jó alternatívát jelenthetnek, de igazán inkább akkor, ha figyelembe veszik a trimeszterek eltérő igényeit, illetve akkor, ha a tápanyagokat, vitaminokat, ásványi anyagokat szerves kötési formában tartalmazzák. Ezzel ugyanis akár 80%-kal is jobb felszívódás biztosítható, ami így lényegesen jobb eredményeket produkál a szervezet támogatásában is.

Forrás: ratkotunde.hu