Az IR alattomos, hiszen tünetek nélkül is jelen lehet, meddővé téve a beteget

Ma már az IR, vagyis az inzulinrezisztencia egy széles körben ismert fogalom, de a tünetekkel kapcsolatban még mindig sok a félreértés. Hogy miért is kell foglalkozni ezzel a betegséggel? Mert sajnos igen könnyen okozhat meddőséget is, így megkeserítheti a babára vágyó nők életét.

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

IR

Az inzulinrezisztencia kifejezés egy picit félrevezető. Nem arról van szó ugyanis, hogy a sejtek érzéketlenek lennének az inzulinra, hanem arról, hogy az érzékenységük csökken.

A sejteknek az energia előállításához cukorra van szükségük. Ahhoz azonban, hogy ezt az anyagok fel tudják venni, egy hormon, az inzulin jelenlétére van szükség. ezt a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, szintjét pedig a vércukorszint befolyásolja. Ha a vér cukorszintje folyamatosan magas, akkor az inzulintermelés is fokozott, ez pedig a termelő sejtek kifáradásához vezet. Mindemellett pedig a tartósan magas inzulinszint a vérben rontja a sejtek érzékenységét erre a hormonra. Egyszerűsítve ez azt jelenti, hogy egységnyi cukor felvételéhez egyre több és több inzulinra lesz szükség. ez tovább terheli a termelő sejteket, míg végül azok kimerülnek, és a beteg szembesül a kettes típusú cukorbetegséggel.

Nem minden tünetnek kell jelen lennie

Sokan gyanakodnak arra, hogy valamilyen betegségben szenvednek. Ilyenkor leülnek a gép elé, rákeresnek az adott kórra, és elolvassák a tüneteket. Ezzel csak az a baj, hogy nem minden tünetnek kell jelen lennie egy betegség meglétéhez. Sőt! Egyes esetekben teljesen tünetmentesen is jelen lehet a baj, és csak akkor vesszük észre, amikor változik az életünk.

Ez az IR esetében is igaz. Bár tény, hogy a tünetek között (PCO, fokozott szőrnövekedés, depresszió, túlsúly, rossz közérzet, stb.) jelen van a menstruáció zavar is, de ez nem jelenti azt, hogy ha minden rendben a ciklussal, akkor nem lehet jelen a betegség. Az IR egyik tünete a meddőség, amivel ma, hazánkban minden negyedik párnak szembe kell néznie. Vagyis a meddőség megléte esetén mindenképpen gondolni kell erre a lehetőségre is, és ha beigazolódik a gond, akkor meg kell kezdeni annak kezelését.

Étkezéssel, életmódváltással tehetünk ellen

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak kiemelte, hogy az IR kialakulásában hatalmas szerepe van a nem megfelelő életmódnak, a mozgáshiánynak és az egészségtelen étkezésnek. A betegség hatékony kezeléséhez ezen mindenképpen változtatni kell!

Azzal is számolnia kell a nőknek, hogy az IR kimeríti a szervezet tápanyagraktárait, amit csak tovább fokoz a stressz, és a sikertelen próbálkozások miatt elkeseredés. A sikeres fogantatás egyik alapfeltétele, hogy a test felkészüljön arra, hogy egy másik életet hozzon létre. Ehhez szükség van a tápanyagraktárak feltöltésére, és a tápanyagbevitel fokozására. Ebben van nagy segítségünkre a várandósvitamin, melyet ma már a szakemberek döntő többsége javasol a babára vágyó nőknek.

Fontos azonban, hogy szem előtt tartsuk a készítmény minél jobb hasznosulását. Ehhez keressünk olyat, melyben az anyagok lehető legnagyobb százaléka szerves kötési formában szerepel, hiszen így a hasznosulás 80%-kal is jobb lehet. Fontos a készítmény komplexitása, és az, hogy a trimeszterek változó igényeit megfelelően szolgálja ki. Minden trimeszter tápanyagigénye más, így olyan tagolású várandósvitamint érdemes választani, mely mindig az adott időszakban fontos anyagokat juttatja a szervezetbe!

Forrás: ratkotunde.hu