Az öregedő méhlepény ellen lehet tenni!

Egy kismama életében talán a legtragikusabb esemény az, mikor középidőben veszíti el babáját, mikor még nem elég fejlett ahhoz, hogy kórházi körülmények közt életben maradjon. Ennek oka rendszerint az elöregedő lepény, mely ellen azonban lehet tenni.

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére

Mi is az a méhlepény?

A méhlepény egy ideiglenes szerv, ráadásul lényegesen gyorsabban is öregszik, mint más szerveink. Ez nem meglepő, tekintve, hogy csak addig van rá szükség, míg a magzatot az édesanya kihordja. A baba születése után 30 percen belül távozik normál esetben, hiszen bevégezte feladatát.

Ez a szerv azért szükséges, mert a tápanyagok és az oxigén rajta keresztül jutnak el a kicsihez, valamint hormontermelő egységként is üzemel. Felülete nagyjából 20 nm, és sűrűn behálózzák az erek. Mivel rövid élettartamú szervről van szó - csupán 40 hétig “él” - így öregedése is igen gyorsan történik meg. Ez egy természetes folyamat, és a babára nézve sem ártalmas addig a pontig, míg az öregedés nem megy végbe túlságosan gyorsan.

Miért öregszik, és ez miért baj?

A méhlepény azért öregszik, amiért minden szervünk, vagy mi magunk is – mert ez a természetes életciklusa. Az öregedés mértéke és annak bekövetkezése már lényegesebb kérdés. A méhlepény nem működik 40 hétig végig ugyan olyan hatékonysággal, de ez nem is gond. A baba szempontjából az a lényeges, hogy egyharmada a lepénynek működőképes legyen, mert minimum ennyi képes életben tartani a kicsit.

Az idő előtti öregedés a lepény meszesedésében mutatkozik meg, mely gátolja abban, hogy ellássa a feladatét. A bekövetkezés okai közt lehetnek genetikai tényezők, dohányzás, táplálkozási hatások, illetve betegségek, mint a preeclamsia (terhességi magasvérnyomás). Sajnos egyes esetekben a lepény öregedése olyan mértékű, hogy az már a baba életét is veszélyezteti, középidei vetélést válthat ki, valamint méhen belüli elhaláshoz vezethet- mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Mi tehetünk ellene?

A lepény öregedését késleltetni pontosan úgy lehet, mint minden más öregedést, vagyis a megfelelő tápanyagellátottsággal. Ezt ideális esetben a megfelelő életmóddal és főleg a megfelelő étkezéssel lehetne biztosítani, de sajnos ma már messze vagyunk az ideális helyzettől. Az élelmiszereink beltartalma (ásványi anyag, nyomelem és vitamin) jelentősen lecsökkent, így ma már a szakemberek is javasolják a várandósvitamin szedését. Tartsuk azonban szem előtt, hogy a három trimeszternek eltérő tápanyagigényei vannak, így a kiválasztott készítmény ne csak komplex legyen, hanem megfelelően tagolt is. Emellett a lehető legjobb hasznosulás érdekében biológiailag aktív, szerves összetevőkkel (pl.: vas-glükonát, cink-citrát) rendelkező várandósvitamint keressünk, mert ezeknek az anyagoknak a felszívódása akár 80%-kal is jobb.

A megfelelő táplálkozás és a tápanyagpótlás a legtöbb, amit mi magunk tehetünk a lepény “fiatalon” tartásáért, de ez nem jelenti azt, hogy ne kellene rendszeresen eljárni a szűrővizsgálatokra. Tény, hogy az öregedő lepényt igen nehezen lehet felismerni az ultrahangon, ennek ellenére az esetleges problémák kezelésében a szakember segítsége elengedhetetlenül fontos!

Forrás: ratkotunde.hu