Biztosan rendben van a menzesze?

Amikor nem, és nem jön a baba, akkor sok nőben felmerül a kérdés, hogy a menzeszük vajon rendben van-e? Vajon garancia-e a megfelelő működésre az, ha a vérzésük rendszeresen jelentkezik, és mennyire fontos, hogy hány napos a ciklusuk? A kérdések bizony jogosak, mivel sokszor ez az a pont, ahol egy probléma könnyen tetten érhető.

A ciklussal kapcsolatos kérdésekben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

A ciklus

A nők ciklusa a vérzésük első napjával kezdődik. Azt követően a 12.-14. nap körül a petesejt elhagyja a petefészket, vagyis ennyi idő alatt a vérzés lezárul, és az új petesejt megérik, a tüsző kireped, a sejt pedig megkezdi a vándorlását. Ennek megfelelően az ovuláció a vérzés első napját követő 10-16. nap között következik pe, a teljes ciklus pedig 21-35 napig tart. A hátárok azért ennyire tágak, mert minden ember más, így a szervezetüktől sem lehet elvárni, hogy az óramű szerint működjön.

A ciklus idejében az eltérések sok esetben már egy meglévő gondra utalnak, így mindenképpen figyelni kell rájuk. Amikor kamaszkorban észleljük ezeket az eltéréseket, akkor még nem jelentenek feltétlenül gondot, hiszen a szervezet és a hormonrendszer még nem állt be a folyamat zökkenőmentes lefolytatására.

Később, amikor a változó korral is számolni kell, vagyis nagyjából 45-55 éves kor körül megint csak számíthatunk arra, hogy a menzesz nem nagykönyv szerint, nem a megszokott ritmusban jelentkezik.

Ezen kívül azonban az egészséges női szervezet csupán néhány napos eltérés produkál a megszokottól, nagyobbat nem igazán, így ha ilyesmi jelentkezik, mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost.

Mitől csúszhat el a ciklus

Ehhez első körben tisztázni kell azt, hogy a nemi ciklus egy igen bonyolult folyamat, melyben egy apró kis hiba is csúszást eredményezhet. Mindemellett a leggyakoribb okok között szerepelnek a ciszták, a stressz, a pajzsmirigy zavarok, illetve a hormonrendszer egyéb betegségei, a helytelen táplálkozás, és persze a várandósság.

A csúszás tehát nagyon sok dolog következménye lehet, így ha nem rendszeres, csak egyszer-egyszer fordul elő, rendszerint nincs semmilyen gond a háttérben. Ha azonban a gond rendszeresen jelentkezik, akkor orvosi kivizsgálás indokolt.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy az, ha a ciklus rendszeres, még nem jelenti, hogy minden rendben van. Sok esetben ugyanis bár a vérzés rendszeresen jelentkezik, az időintervallum is nagyjából azonos, de az akár két hónapot is felölel. Ilyenkor a szervezet küzd, hogy a ciklust normál szinten tartsa, de a test tápanyaghiányos állapota ezt nem teszi lehetővé. A csapda a helyzetben, hogy sokan azt hiszik, a szervezetük megfelelően működik, csupán hosszabb a ciklusuk, mint az átlag.

Hogyan lehet rendezni a vérzést?

Fontos leszögezni, hogy a fogamzásgátló rendezi ugyan a ciklust, de szedése alatt úgynevezett megvonásos vérzés jelentkezik, ami nem azonos a menzesszel, vagyis hiába rendszeres a vérzés, óramű-szerűen, akkor is lehetnek a háttérben komoly problémák.

A vérzést rendszerezni a megfelelő életmóddal, mozgással, és adott esetben várandósvitamin készítménnyel lehet – ha az elcsúszás hátterében nem orvosi probléma van. az egészséges táplálkozás és mozgás alapkövetelmény, emellett azonban a vitaminpótlás is kiemelten fontos, mivel kizárólag táplálkozással feltölteni a lemerült raktárakat nagyon nehéz lenne.

A megfelelő készítmény kiválasztásánál fontos, hogy az a lehető legnagyobb mértékben felszívódó anyagokat tartalmazzon, hogy a szervezet „töltése” valóban a lehető legjobban történjen.

Ehhez mindenképpen biológiailag aktív, szerves kötésű (-citrát, -glükonát) anyagokat tartalmazzon a készítmény, mivel ezek felszívódási aránya akár 80%kal jobb!

Célravezetőbb az egyesével beszerzett vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok helyett komplex készítményt választani. Ennek oka, hogy sok esetben az egyes anyagok segítik mások felszívódását, így például a D-vitamin a kalciumét, a réz és a cink egymásét, illetve a vas felszívódását a C-vitamin segíti elő.

Forrás: ratkotunde.hu