Életünk megkeserítője a mióma - de tehetünk ellene!

A helytelen életmód, a környezeti tényezők és a lelki problémák nagyon sok gondot okoznak az embereknek. Egy közülük a mióma is, mely a leggyakoribb jóindulatú daganat, mely a nőket érinti. A kialakulásának okai között meglepő tényezők is szerepelnek.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az a mióma?

A mióma egy jóindulatú daganat, mely a méhben alakul ki. Nagy eséllyel hormonvezérelt, egészen pontosan az ösztrogén szintje van rá nagy hatással. Erre utalnak azok az adatok, melyekből kiderül, hogy a mióma kialakulásának esélye minimális a serdülőkor, illetve az első menzesz előtt, valamint jelentősen csökken a menopauza után.

Gyakoriságának következtében sok probléma kiváltó okaként találkozhatunk vele. Ezek közül a legismertebb a meddőség, vagy a mióma következtében kialakuló vetélés, esetleg a szülés lehetetlenné válása, és a császármetszés szükségessége.

Kialakulásának okai között találhatjuk a hormonális eltolódást, az ásványi anyag és vitaminhiányt, illetve természetesen lelki okokat is.

A hormonális egyensúly elvesztése a hormonok által kifejtett hatás miatt veszélyes. A mióma kialakulása az ösztrogén nevű hormon túltengésének számlájára írható. Ezt kiválthatja többek között PCO is, hiszen a meg nem repedt tüszők ösztrogéndominanciával járnak. Ennek a hormonnak az egyik hatása, hogy serkenti a sejtek szaporodását, emiatt pedig – mivel nincs megtermékenyült petesejt, de a tüszőrepedés elmaradása miatta hormonszint magas – a méhnyálkahártya, a sejtjei kezdhetnek erőteljes szaporodásba, mely a jóindulatú daganat kialakulásához vezethet.

Tünetei között megtaláljuk az erőteljes alhasi fájdalmat, mely menzesszel jelentkezik, és elhúzódó vérzéssel párosul, valamint a vérzés összezavarodását, és az időközi vérzést is. az igazi gond a miómával, hogy az esetek döntő többségében tünetmentes. Rutin nőgyógyászati vizsgálat során ki lehet szűrni, ám ezen a nők egy igen nagy hányada nem vesz részt rendszeresen, így a probléma rejtve marad addig, amíg igazán nagy gondot nem okoz!

Tehetünk ellene?

Unásig ismételt klisé, de az egészséges életmóddal tehetünk a mióma kialakulása ellen. A mozgás, és a megfelelő táplálkozás ugyanis segít egyensúlyt teremteni a testben, ami a hormonháztartás egészséges működését is biztosíthatja. A babára vágyó nők esetében még egy kissé bonyolultabb a dolog, mivel számukra fontos, hogy a testük tápanyagraktárai feltöltődjenek, hiszen a várandósság kialakulásához a szervezetnek fel kell készülnie – fűzi hozzá dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak. Ilyen esetekben a szakemberek jelentős többsége várandós vitaminkészítmény szedésér javasolja, ám itt sem mindegy, mihez is nyúlunk. Szem előtt kell tartani a készítményben szereplő anyagok kémiai kötéseit. A szerves kötések ugyanis (melyek -citrátok és -glükonátok a legtöbb esetben) akár 80%-kal jobb felszívódási mutatókkal rendelkeznek, vagyis lényegesen hatékonyabban töltik fel a testet, mint szervetlen kötésű társaik.

Forrás: ratkotunde.hu