Érdemes tisztázni, hogy mire számíthatunk a különböző trimeszterekben

Mi történik a nők testével a várandósság alatt? Minden trimeszterben más, és más, sok esetben kellemetlen, sokszor boldogságot hozó változások, melyekre fel kell készülni. Egyes részletek, mint például a második és harmadik trimeszterre jellemző légszomj, kikerülhetetlenek, mások azokban a megfelelő segítséggel javíthatóak, eltüntethetőek.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Első trimeszter

Mellfeszülés, émelygés, hangulatváltozások, sűrű vizelés inger. Immunrendszer gyengül, így fogékonyabbá válunk a fertőzésekre. Megnő a vér mennyisége, így a kismama többet izzad, és többször pirul ki, mint addig. – ismerős tünetek? Bizony, a várandósság első trimeszterében ezeket tapasztalhatjuk. A feszítő érzés nem is olyan vészes, ellenben a hányinger igencsak problémás tud lenni.

A várandósság kezdeti szakaszában, sőt, már azt megelőzően is szüksége van a szervezetnek többlet tápanyagra. Ez főleg azért jó, mert a megfelelően feltöltött tápanyagraktárakkal a kellemetlen tünetek jelentősen mérsékelhetőek, bár sajnos így is megmaradhatnak. A vitaminok, ásványi anyagok és nyomelemek megfelelő pótlásának kiemelt szerepe van abban, hogy ellensúlyozza az immunrendszer visszafogott működését. A várandósvitaminok között éppen ezért nagyon fontos a megfelelő tagoltság mellett, hogy szerves formában- vagyis jól felszívódó vegyületként – tartalmazzanak cinket és rezet, hiszen mindkét anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes is. így a fertőzések kialakulása, és azok felszállóvá válása is jó eséllyel kikerülhető. Ez pedig kiemelten fontos, hiszen a vetélések és koraszülések közel feléért az ilyen felszálló fertőzések tehetőek felelőssé!

Második trimeszter

A rosszullétek lassan eltűnnek, és a pocak is elkezd gömbölyödni. Ezt a szakaszt szeretik leginkább a kismamák, hiszen ilyenkor még nem gond a mozgás, örömmel mutatják meg kerekedő pocakjukat, és sokan nagy örömmel veszik tudomásul telt kebleiket is.

Persze ez a szakasz sem fenékig habossüti. A méh növekedése a belső szervek átrendeződését is magával hozza, ami hasfájást is kiválthat. Komolyabb gond, hogy a második trimeszter végére a mozgás is nehézkessé válhat, valamint jelentkezhet légszomj, fáradékonyság. Előbbi ellen nem igazán lehet tenni, lassítani kell a tempón. A fáradékonyság sokszor a vashiány velejárója. A szervezetben a nem megfelelően feltöltött tápanyagraktárak, vagy a kicsi és a mama magas igényei miatt könnyen alakulhat ki vashiány. Ez nem csak fáradékonysággal jár, hanem komoly hatással lehet a baba fejlődésére is.

A vas pótlása étkezéssel nehéz, főleg mert a húsokból szívódik fel a legjobban, és a kismamák kívánóssága igen ritkán terjed ki erre a területre. A vas pótlására is ideális a várandósvitamin, de ebben az esetben is fontos, hogy az szerves kötési formában (-citrát, -glükonát) legyen jelen.

Harmadik trimeszter

Igen, ekkorra más a pocak igencsak tekintélyes méretű, de még mindig nő. A baba is egyre nehezebb, mivel ez az időszak elsődlegesen a hízásról, a súlygyarapodásról szól, és nem csak a babáknak. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-olvasóinak figyelmét arra is felhívja, hogy a kismamák jelentős része a harmadik trimeszterben szedi fel azokat a plusz kilókat, amikre a várandósság szempontjából már egyáltalán nem lenne szükség. ennek egyik oka lehet a nem megfelelően megválasztott várandósvitamin. Azok a készítmények, melyek nem veszik figyelembe a fejlődési szakaszokat, a harmadik trimeszterre is nagy mennyiségben adagolják a B6 vitamint, holott erre már nem lenne szükség. az előző két trimesztere alatta a megfelelő készítményből a szervezet képes annyit tárolni, ami már elég a harmadik trimeszterre is. hogy ez miért fontos? A B6 vitamin növeli az étvágyat, ezzel pedig közvetlenül is hozzájárulhat a nem kívánt súlygyarapodáshoz.

A vitaminok pótlása ebben az időszakban is kiemelten fontos. a folyamatos tápanyag adagolás most a bőr állapotán is meglátszik. Az extrém nyúlás sok esetben okoz striákat, amiket megfelelő krémekkel, és a szervezet tápanyagraktárainak feltöltésével jó eséllyel el tudunk kerülni. A vitaminkészítményeket az utolsó 3 hétben már ne szedjük, mert a bennük lévő magnézium gátolja a méhösszehúzódásokat, amikre ekkor már szükségünk van. ha baba születése után azonban érdemes folytatni a szedést, hiszen a tejtermelés ugyancsak hatalmas energiákat von el a szervezettől, amiket pótolni kell!

Forrás: ratkotunde.hu