Étkezési szokásaink az unokáinkra is hatással vannak

A férfiak életében az utódok társadalmi szempontból is kiemelt jelentőségűek, hiszen ez jelenti a „vérvonal” fennmaradását. Szakemberek azonban azt is vizsgálják, hogy egy férfi nem csak a vérét örökítheti, hanem rossz táplálkozás esetén akár a problémáit, illetve az arra való hajlamot is, több generáción átívelve.

A témában Ratkó Tünde van a segítségünkre.

Táplálkozás

Ma már tudjuk, hogy a férfiak táplálkozása bizony erősen befolyásolja mind a fogantatást, mind pedig a magzat, illetve a gyermek egészségét. A táplálkozással bevitt tápanyagok ugyanis hatással vannak a spermatogenezisre, egészen pontosan a sperma minőségére és mennyiségére. A minőségbeli eltolódások a negatív irányba olyan rizikófaktorokat rejtenek magukban, mint a mentális betegségek kialakulása, vagy éppen a koraszülés, vetélés lehetőségének jelentős emelkedése.

Egy új, összegző kutatás során azonban még egy érdekes lehetőség került elő. Bár bizonyítani még nem sikerült, de a Sotckholmi Egyetem epidemiológusa, Denny Vågerö és munkatársai arra voltak kíváncsiak, vajon transzgenerációs kapcsolat is van-e az apai ági férfi felmenők és leszármazottaik között. Érthetőbben tehát azt vizsgálták, vajon a dédapa étkezési szokásai hatással vannak-e a dédunokák életére. A válasz pedig nagyon úgy tűnik, hogy igen.

A kutatásban a szakemberek egyértelmű bizonyítékokat nem találtak még, de a mintázatok azt mutatják, hogy a táplálékokban bőséggel ellátott, egészségtelenül étkező férfi felmenők 3-4 generációval későbbi férfi ági leszármazottaik egészségét is befolyásolták. Itt ugyanis gyakoribbak a szív és érrendszeri megbetegedések, illetve a rák kialakulása is sűrűbbnek mutatkozik.

Mit ehetünk?

Az egészségünk, a gyermekeink és nagyon valószínűleg a leszármazottaink egészsége is azon múlik, mennyire kiegyensúlyozott és vegyszer, valamint tartósítószer mentes az étrendünk. Az elhízás mindenképpen rossz, de egy másik ténnyel is kénytelenek vagyunk számolni. Ma az élelmiszerek ásványi anyag, nyomelem és vitamintartalma lényegesen alacsonyabb, mint 50 évvel ezelőtt. Ennek oka a tömegtermelés, illetve a félkész ételek vásárlása, a fast food előnyben részesítése, és a kevés nyers koszt.

A tápanyaghiány pedig ugyan azt eredményezi, mintha éheznénk, csak éppen most nem vagyunk éhesek. A vitaminok, nyomelemek és ásványi anyagok, vagyis a test építőköveinek hiánya azonban a szervezet működésére hatással van – mondja Ratkó Tünde.

Ez a hatás megmutatkozik a hormonháztartás eltolódásában, betegségek kialakulásában, de a spermaszám és a minőség csökkenésében is, valamint a meddőség kialakulásában. Ez pedig a férfiak jelentősen érinti, hiszen ma már a meddő párok esetében több, mint 50%-ban a férfiak oldalán keresendő a probléma.

A tápanyagok megfelelő arányú bevitelében segít a jó összetételű, komplex férfivitamin – nem véletlenül ajánlja a szedését egyre több szakember, főleg a családtervezés időszakában. A jó összetétel pontosabban azt jelenti, hogy az adott készítményben biológiailag aktív, szerves formában kell jelen lennie az összetevőknek (ez praktikusan citrát és glükonát kötéseket jelent – pl.: cink-citrát, vas-glükonát). És hogy mennyire fontos a megfelelő arányú tápanyagbevitel? Nem csak a gyermekeink egészségét és a mi egészségünket befolyásolja, hanem nagy valószínűséggel leszármazottainkét is, illetve a férfi meddőségek több, mint felét akár meg is szüntetheti!

Forrás: ratkotunde.hu