Ezek is kiválthatják a férfi meddőséget

A meddőséggel kapcsolatban, kivált, ha az a férfiakat érinti, igen keveset tudnak az emberek. Pedig ez a probléma koránt sem olyan elhanyagolható, mint azt sokan gondolják. A férfiak életmódja ugyanis legalább akkora hatással van a családalapításra, mint a nőké!

A férfiak termékenységét rontó tényezőkről Ratkó Tünde szülésznőt kérdezte a ratkotunde.hu

Egészséges életmód

Ma már a csapból is az folyik, hogy egészségesen kell élni, mert csak akkor tud optimálisan működni a szervezetünk. Az egészséges életmódnak pedig alappillérei a megfelelő táplálkozás és a mozgás. Hogy miért? A megfelelő táplálkozással be tudjuk vinni a szervezetbe azokat az építőköveket, ásványi anyagokat, nyomelemeket és vitaminokat, melyek szükségesek ahhoz, hogy a test igazán jól működhessen. A mozgással pedig fitten tartjuk a testet, így a tápanyagok hasznosítása is javul.

Az egészséges táplálkozás azonban nem is olyan egyszerű. Természetes, hogy a zsíros, terhelő ételeket minimalizálni kell, míg a friss zöldségeket és gyümölcsöket maximalizálni. De itt van egy kis gond. A tömegtermelésnek és a vegyszerezésnek hála ma már az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent a néhány 10 évvel ezelőttihez képest. Így ma már a szükséges anyagok bevitelét kizárólag étkezéssel fedezni szinte lehetetlen. Ez az oka annak, hogy a szakemberek többsége a nőket várandósvitamin szedésére bíztatja, de ez alól a férfiak sem képeznek kivételt, vagyis az ő szervezetüknek is szüksége van a támogatásra. –azonban – akárcsak a nőknél – a férfiaknál is kiemelten fontos, hogy olyan készítményt válasszanak, melyben szerves kötésű anyagok (citrát, glükonát) szerepelnek. Így ugyanis a felszívódási, vagyis hasznosulási arány akár 80%-kal is jobb lehet, vagyis a készítmény lényegesen hamarabb, és jobb eredménnyel segíthet.

Kerülni kell!

Az egészséges életmód mellett az olyan dolgokat, mint a túlzott alkoholfogyasztás, a drog, vagy a sok koffein, mindenképpen kerülni kell. Ezek ugyanis jelentősen ronthatják a spermatermelést, illetve növelhetik a koraszülés, vagy a vetélés kockázatát – hiszen a sperma erre is hatással lehet.

Azt már az iskolában megtanultuk, hogy a heréknek alacsonyabb hőmérsékletre van szüksége az optimális működéshez. Ez azt jelenti, hogy kerülni kell a túl szoros ruházatot, de nem tesz túl jót sem a rendszeres szauna, sem a gőz, de még az ülésfűtés sem.

Korunk egyik legnagyobb ellensége a stressz. A negatívstressz ugyanis romboló hatással van az egész szervezetre, így természetesen a spermatermelésre is. A stressz hatására a szervezetben megnő a szabad gyökök száma, ami ellen a szervezet úgy tud védekezni, hogy az alapvető építőanyagok közül azokat, melyek a szabad gyököket semlegesítik, megnövekedett igénnyel áll elő. Vagyis mindenképpen növelni érdemes a vitaminok nyomelemek és ásványi anyagok bevitelének mértékét.

Nem megy olyan gyorsan

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a megfelelő készítmény szedése, illetve az életmódbeli változások megléte nem jelenti azt, hogy egy – két héten belül már lesz is változás. A spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata ugyanis közel három hónapos időszak, vagyis bármilyen változásnak minimum ennyi időre van szüksége ahhoz, hogy a hatásait érezni lehessen.

Betegségek

Nem szabad elfelejteni azt sem, hogy az olyan betegségek, mint az IR, vagy a hormonképzési zavarok a férfiak esetében is jelen lehetnek. Az ilyen betegségek megléte pedig könnyen vezethet meddőséghez, akárcsak a nők esetében. A férfiaknál ezért a kivizsgálás éppen olyan fontos, mint a hölgyeknél. Ennek első andrológus szakember végzi, aki spermamintából, és fizikai, valamint képalkotó vizsgálatok segítségével állít fel diagnózis, és ha kell, tovább irányítja a beteget más szakemberekhez.

Forrás: ratkotunde.hu