Ezeket tegye, ha egészséges spermát akar

Nagyon sokszor lehet hallani, hogy a termékenységünk, a spermiumok optimális minősége érdekében érdemes egészségesen étkezni. De ez mit jelent pontosan? Még egy salátalevelet a hamburgerbe? Vagy reggelente egy turmixot?
A kérdés ennél azért bonyolultabb, a megválaszolásában pedig Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Egészséges ételek férfiaknak?

Sokakban merülhet fel a kérdés, hogy pontosan mit is tekintünk egészséges ételeknek, már ha a termékenységünkről van szó. Ez ugyebár „férfierő”, vagyis akkor a „csülök pékné” és egy jó korsó sör a megoldás? Vagy tényleg át kell menni „nyúlba”, és nyers zöldségeken, gyümölcsökön és magvakon kell élni?

A jó hír, hogy a nyúl effektus semmi esetre sem az egyetlen lehetőség. Az egészséges étkezés alapja, hogy megpróbálunk mindent mi magunk elkészíteni, tartósítószer nélkül, kerüljük – amennyire csak lehet- a finomított élelmiszereket, és persze a cukrot. Ez nem azt jelenti, hogy mostantól a kedvenc ételeinknek lőttek, csupán azt, hogy egy egész kicsit módosítani érdemes rajtuk, ez sokszor még csak nem is érződik. Például kerülni érdemes a fehérlisztet, helyette a teljes kiőrlésű verzió a megfelelő, mind kenyérben, mind sütésnél, főzésnél. Az ok egyszerű: a fehérliszt, mivel tisztítva, finomítva van, már nem tartalmazza a búza „minden hasznos részét”. Ez önmagában nem lenne baj, de így a felszívódása is igen gyors, nagy kiugrást eredményezve a vércukorszintben. Ez többlet inzulintermelést eredményez, hogy a szervezet kompenzálja a hirtelen magas cukorszintet – ami pedig hosszabb távon a hasnyálmirigy speciális sejtjeinek (melyek az inzulint termelik) kimerülését okozza. A tartósítószerek olyan kemikáliák, melyekre a szervezetnek nincs szüksége, az előre elkészített ételek is rengeteg adalékanyagot tartalmaznak, néhány gyorsétterem kínálata pedig technikailag nem is tekinthető ételnek.

Akkor mit egyek?

A válasz: mindent, csak mértékkel. Ha otthon fűzünk, nyers, friss hozzávalókból, akkor meglepődhetünk, milyen finomak is az ételek, ha valóban frissen készülnek. Igen, együnk több gyümölcsöt és zöldséget, és sok halat. Emellett a vörös húsok fogyasztását, sőt, úgy egyáltalán a húsfogyasztást is érdemes egy kissé visszafogni. Itt nem kell nagyon drasztikus változtatásokra gondolni, a kolbász is tökéletesen megfér a teljes kiőrlésű kenyérrel, és a zöldségekkel, ráadásul nagyon finom!

Az egészséges életmód – vagyis a mozgás és az étkezés együttese – az alapja a megfelelő sprematermelésnek. Tanulmányok igazolják, hogy az étkezés a spermiumok alakját ugyan nem, ám a mozgékonyságukat bizony befolyásolják!

Csak enni kell?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak azt is elmondta, hogy az a szomorú statisztika, hogy Magyarországon, sőt, az egész világon is ma minden 4. pár meddőséggel küzd. Bár a közhiedelem a meddőséget a nőkkel kapcsolja össze, a fent említett döbbenetesen magas szám mellé azt is érdemes elmondani, hogy itt 40%-ban a hölgyekkel és 40%-ban az urakkal van a probléma, míg 20% külső tényező adja a meddőség okát.

Az étkezéssel sokat lehet javítani, de sajnos a tömegtermelés, és az állandó vegyszerezés rengeteget rontott az élelmiszerek beltartalmán. A siker, vagyis az optimális termékenység – és nem utolsó sorban a teljesítmény – érdekében mindenképpen érdemes megfelelő vitaminkészítményt szedni. Itt a hangsúly a megfelelőn van, hiszen nem csak vitaminokra, hanem nyomelemekre és ásványi anyagokra is szüksége van a szervezetnek. Fontos, hogy ezeket a kiválasztott készítmény szerves formában, vagyis biológiailag aktív formában tartalmazza (pl.: -citrát, -glükonát), hiszen így a felszívódásuk is 80%-kal jobb lehet!

Azt se felejtsük el, hogy a spermatogenezis, vagyis a spermaképzés folyamata közel három hónapot vesz igénybe, vagyis tényleges eredményeket közel ennyi idő alatt fog hozni, bármit is teszünk az egészségünk és termékenységünk érdekében!

Forrás: ratkotunde.hu