Ezért nem tudunk csak az étkezéssel készülni a babára

Amit valószínűleg nem kell senkinek magyarázni, az az, hogy miért is olyan fontos a tápanyagok pótlása a várandósság alatt, de az azért egy kicsit kevésbé megfogható, hogy miért kell már előre készülni, vitamint szedni, egészségesen élni, ha babát szeretnénk? Ez nem jön magától?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Nem gondoskodik rólunk a természet?

Mielőtt bárki komolyan elgondolkodna ezen a kérdésen gyorsan szögezzük le: de igen, a természet gondoskodik rólunk. Alapvetően úgy van kitalálva, felépítve a női szervezet, hogy képes legyen a tápanyagok megfelelő mennyiségű raktározására, hogy amikor arra sor kerül, egy új, kicsi embernek adhasson életet.

Jogosan merül hát fel a kérdés, hogy akkor miért is kéne annyira felkészülni egy várandósságra. Azok, akik ezt a kérdést felteszik, valószínűleg azt sem tudják, hogy az utóbbi évtizedekben drasztikusan nőtt a meddőséggel küzdő párok aránya, nem csak hazánkban, hanem az egész világon is. Ma már az a szomorú tény, hogy minden negyedik pár meddő, vagy ha erről nincs is papírja, de több, mint egy éve próbálkozik a családalapítással, sikertelenül. A természet elfordult volna tőlünk? Nem, sokkal inkább arról van szó, hogy nem képes lépést tartani velünk. Az élelmiszerek vitamin, ásványi anyag és nyomelemtartalma ideális esetben fedezné a többletszükségletet is, csupán egy kissé többet enne a kismama. A mozgással együtt pedig semmi gond nem lenne a termékenységgel, a családalapítással. Azonban ahhoz, hogy mindenkinek jusson élelmiszer, tömegtermelésre álltunk át. Ez nagyobb hozamot eredményez, azonban a gyümölcsök, zöldségek beltartalma (vitamin és ásványi anyag tartalma) jelentősen csökkent. Olyannyira, hogy napjainkra sok esetben nem hogy a családalapításhoz kell pluszhoz nem jutunk hozzá, sokszor még a stressz jelentette igénybevételt sem tudjuk csak étkezéssel kiküszöbölni.

Környezeti hatások

Ezt a kifejezést is nagyon sokszor halljuk. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a környezet káros hatásai, mint amilyen a stressz, vagy a vegyszerek erősen rontják a családalapítás esélyét, a mozgásszegény életmódról és a gyorsételekről nem is beszélve. Emellett a szakember arra is felhívja a figyelmet, hogy a nem megfelelő tápanyagellátottság hiánybetegségek kialakulását is eredményezi, melyek végül olyan kórokban csúcsosodnak ki, mint a PCOS, az IR és társaik. Ezek pedig végső soron tovább nehezítik, sőt, akár ellehetetlenítik a családalapítást.

Természetesen a megoldás – az orvosi segítségen túl – mindenképpen az, ha a test számára szükséges anyagokat pótoljuk. Erre ma már számos készítmény ad lehetőséget, de válogatni itt is érdemes.

A gyümölcsökben, zöldségekben az egyes anyagok felszívódását más jelenlévő anyagok segítik, vagyis a készítmények között is érdemes komplexeket keresni. Például a kalcium felszívódását és beépülését a D-vitamin segíti elő. Fontos azonban az is, hogy az adott anyagok szerves kötési formában legyenek jelen. Ez praktikusan –citrát, vagy –glükonát formát jelent. ezzel elérhető, hogy a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb legyen. Mindemellett a babavárás, és a kicsi kihordása egy bonyolult folyamat, mely nagyon jól elkülöníthetően tagolt. Vagyis a készítmények között azokat érdemes keresni, melyek követik a különböző fejlődési szakaszok, vagyis a trimeszterek változó igényeit. Így tehetünk mi magunk a legtöbbet a siker érdekében.

Forrás: ratkotunde.hu