Férfi meddőség: okok és azok kezelési lehetőségei

A férfiak életében a szex mindig központi szerepet tölt be. Egy idő elteltével azonban az együttlétek már nem kizárólag az örömszerzésről szólnak, nagy hangsúlyt kap az is, hogy családdá válhasson a pár. Ma, világszerte hatalmas problémát jelent a meddőség. Nagyjából minden negyedik párt érinti. Ráadásul 40%-ban a férfiak problémája okozza a családalapítás késését, de jelentős szerepük lehet a vetélések, koraszülések bekövetkezésében is. A férfiak szerepe ugyanis a baba legkorábbi fejlődésében is sokkal nagyobb, mint azt elsőre sokan gondolnák! A témában Ratkó Tünde szülésznő van a segítségünkre.

Nagy a felelősség

Sok férfi nem is gondol bele, hogy bár a „közreműködése” a családalapításban biológiailag aktívan csak a szex, de a baba egészsége, vagy éppen a magzat életben maradása rajtuk is múlik, méghozzá nem is kis mértékben!

Ma már tény, hogy a sperma minősége és persze mennyisége mérvadó tényezők a családalapításnál. Utóbbi a megtermékenyülés valószínűségébe szól bele, előbbi pedig a baba egészségébe, életben maradási esélyeibe, koraszülési lehetőségekbe, stb. Ez azt jelenti, hogy a férfiak sem dőlhetnek hátra, hiszen szerepük messze nem merül ki az együttlétben.

A férfiak meddősége

A meddőség a férfiak esetében is kivizsgálható, és az esetek közel 80%-ban gyógyítható is. A leggyakoribb okok a következők:

Egészségtelen életmód – klisének hangzik, de nem az. A sport hiány, a nem megfelelő táplálkozás, és az ebből adódó tápanyaghiányos állapotok felelnek a meddőség túlnyomó többségéért. A megoldásuk egyszerű: rendszeres mozgás, és egészséges étkezés – ez utóbbi azonban problémás. Ma az élelmiszerek beltartalma erősen csökkent, vagyis nem tartalmaznak annyi vitamin, nyomelemet és ásványi anyagok, mint régen. A test energiaigénye pedig egyre csak nő, köszönhetően a rohanó életmódnak. A szervezet kívülről is támogatható a megfelelő férfi vitaminnal, mivel az ilyen étrendkiegészítők fedezhetik azt a tápanyagszükségletet, melyet az étkezéssel képtelenek vagyunk megoldani.

Stressz: szintén únásig emlegetett, de kiemelt jelentőségű dolog. A stressz hatására a testben megnő a szabadgyökök jelenléte – fejti ki Ratkó Tünde. Ezek a képletek pedig roncsolják a sejtmembránokat, természetesen a spermiumokét is, vagyis komoly hatással vannak a termékenységre. Ráadásul a test extra energiát fordít a stressz hatásai elleni védekezésre, vagyis a tápanyagigény is megnő.

Környezeti hatások: ide sorolható az alkohol, a dohányzás, és igazából minden, ami egészségtelen. Persze mindenről nem lehet lemondani, de a kiváltott romboló hatást ellensúlyozni kell. A szakemberek többsége ma már javasolja a férfiaknak is a vitaminkészítményeket, de itt is figyelni kell arra, milyet is választunk. A komplex, biológiailag aktív anyagokat (pl.: cink – citrát, réz – glükonát) tartalmazó készítményből a tápanyagok felszívódási aránya 80%-kal is jobb lehet, ami nem csak jelentős különbség, hanem a hatásfok erőteljes emelkedését is eredményezi.

Herevisszértágulat: erre a betegségre már sajnos nem igazán van ráhatásunk, ha már előjött. A here visszértágulata, mely rendszerint a herezacskón jelentkezik azért okoz gondot, mert a megrekedő vér emeli a herék hőmérsékletét, ezzel pedig jelentősen rontják a sperma minőségét. A minőségbeli romlás nem feltétlenül eredményez meddőséget, azonban az esetleges genetikai gondok, a vetélés és a koraszülés kockázatát jelentősen megnöveli!

Hormonális okok: a hormonháztartás nem megfelelő működése mögött is rendszerint tápanyaghiányos állapot van jelen, de emellett is mindenképpen szakorvosi kezelésre szorul. Amennyiben a gondot betegség váltja ki, úgy más szakterületek segítségére is szükség lehet. A kivizsgálása vérvétellel történik, és a közhiedelemmel ellentétben nem csak a tesztoszteron szintjét mérik. A termékenységbe a férfiak szervezetének progeszteron, T3, T4 TSH, és még számos már hormon szintje is beleszól.

Genetika tényezők: ez az a részlet, amivel még a szakorvosok sem igazán tudnak mit kezdeni. A meddőség ténye ebben az esetben sajnos nem kezelhető, ám a családalapításra így is van lehetőség. A sperma laboratóriumi vizsgálata, válogatása és tápanyagokkal való dúsítása után a mesterséges megtermékenyítéssel a pár a gond ellenére is családdá válhat az esetek többségében.

Forrás: ratkotunde.hu