Foglalkozzunk végre a férfimeddőséggel is!

Ha nem jön a baba, akkor a nőnek orvoshoz kell mennie. Ugye ismerős ez a mondat? Észrevette, hogy ebből a szemszögből mintha csak a nőn múlna, hogy sikeres lesz-e a megtermékenyítés? Pedig a férfiak egészsége és szokásai is erősen esnek latba, vagyis mindenképpen foglalkozni kell velük.

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Mindkét fél kivizsgálása fontos!

Ma a meddőség sajnos a világon minden negyedik párt érinti. Ez hazánkban sincsen másképpen, azonban van egy igen nagy tévhit, ami makacsul tartja magát, főleg a férfiak körében. Ez pedig nem más, mint hogy a meddőség a nők betegsége. Ez nem igaz, olyannyira nem, hogy az adatok alapján 40%ban a nők, 40%ban a férfiak, és 20% egyéb tényezők alkotják.

Az erősebbik nem azonban ezt a problémát csak igen ritkán hajlandó elismerni, vagy komolyan venni. Fontos azonban kiemelni, hogy a meddőségi kivizsgálás mindkét nemet érinti, vagyis egyaránt időt kell szánni a férfiak és a nők kivizsgálására is.

A férfival is lehet baj?

A férfiak része a várandósságban az elején jelentős, ám akkor valóban az. Ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is erős befolyásoló tényezők az esetleges betegségek, fel nem térképezett genetikai tényezők a meddőség jelenlétében. Ez pedig azt jelenti, hogy amennyiben a baba nem fogan meg egy év próbálkozás után sem, akkor a férfi kivizsgálását sem lehet elhanyagolni.

Mi több, sokszor érdemes már ezzel kezdeni, párhuzamosan a hölgyek vizsgálatával. A férfiak esetében az ellenőrzés rendszerint fájdalommentes, inkább csak kellemetlen lehet. Spermiogramm készítése, valamint prosztata és a nemi szervek vizsgálata lehet indokolt, szakorvos által. A spermamintából a szakemberek olyan információkhoz jutnak, mint a hímivarsejtek mozgékonysága, felépítése, fizikai jellemzőei, melyek mindegyike fontos a megtermékenyítés szempontjából.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ahogyan a nők esetében, a férfiaknál is igaz, hogy sok betegség komoly hatást gyakorol a sperma minőségére, így pedig a termékenységre is. Az erősebbik nem esetében is fennáll az IR lehetősége, valamint azok a betegségek is veszélyt jelentenek, melyek a prosztatát érintik. Itt azonban nem áll meg a sor, hiszen az endokrinológia, az urológia, az andrológia vagy éppen a belgyógyászat, genetika is olyan területek, ahol a férfi meddőség gyökereit keresni lehet!

Mi is tehetünk ellene

Szerencsére, akárcsak a hölgyek esetében, a férfiak is tehetnek a meddőség ellen. A megfelelő táplálkozás és a mozgás esetükben is alapfeltétele az egészségnek, így a normál termékenység megőrzésének is.

A dohányzás, a zsíros ételek mértéktelen fogyasztása, a sok stressz mind olyan külső tényezők, melyek rontják a sperma minőségét. Néhányukat közvetlenül képesek vagyunk kiiktatni, míg mások hatásait a megfelelő vitamin, ásványi anyag és nyomelempótlással lehet semlegesíteni. Ma már szerencsére a piacon fellelhetőek a várandós vitaminok mellett a férfiak számára kifejlesztett változatok is. a készítmény kiválasztásánál fontos, hogy a benne szereplő anyagok szerves kötéssel legyenek jelen, hiszen így a felszívódásuk akár 80%-kal is jobb lehet! Külön jó hír, hogy a megfelelő férfivitamin nem csak a normál spermaképződés és a normál termékenység fenntartásában, visszaszerzésében játszik szerepet, hanem akár sportolóknak is tökéletes lehet, hiszen a benne szereplő anyagok a test optimális működésének alapkövei, vagyis a teljesítmény fenntartásában is komoly szerepet játszanak!

Forrás: ratkotunde.hu