Gyógynövények a terhesség alatt? Most tisztázzuk ezt a kérdést!

Sokszor és sok helyen futhatunk bele egy ellentmondásba, ami a cickafark teát érinti. Egyesek javasolják, mások tiltják, de nem igazán lehet egyértelmű adatokkal találkozni. Most ezt a kérdést, és a gyógynövények alkalmazását a terhesség alatt is tisztába tesszük. Ebben dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Segítség vagy ártalom?

A gyógynövények létjogosultsága vitathatatlan, hiszen a gyógyszeripar is belőlük fejlődött ki. A régi emberek nagyon értettek ezekhez a növényekhez, a főzeteikhez, forrázataikhoz, és persze ahhoz is, hogy mikor és melyiket is kell alkalmazni. Azóta az emberiség elkényelmesedett, hiszen a gyógyszerek hatékonyságban lekörözik a növényeket, bár tény, hogy mellékhatásuk szép számmal akad.

Mindenesetre az igaz, hogy ma már annyira nem értjük a növények gyógyító nyelvét, mint régebben.

Ez az oka annak is, hogy a neten nagyon ellentmondásos adatokat láthatunk arról, mikor melyiket is kell alkalmazni. És sajnos az olyan vágyakozással teli időszakokban, mint a családtervezés, hajlamosak vagyunk mindet kipróbálni, csak karunkban tarthassuk a vágyott babát.

A cickafark teát ezért igen sokan fogyasztják, hiszen jótékony hatásaival nem is nagyon lehet vitatkozni. A menzeszre, és az azzal járó görcsökre is jótékonyan hat, vagyis beállítja a vérzés, és csökkenti annak kellemetlenségét. Ugyanakkor a cickafark tea sem minden esetben hasznos!

Használjuk, amikor kell, tegyük le, amikor indokolt.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu azon kérdésére, hogy melyik gyógynövényt lehet szedni a terhesség alatt nagyon egyszerű választ adott: egyiket sem. Vannak olyan növények, melyek segítenek a várandósság kialakulásában, és olyanok is, melyek enyhíthetik a várandóssággal járó egyes tüneteket, vagy segíthetnek a szülésben. De egyik sem szedhető, vagy alkalmazható tartósan, és csak abban az esetben nyúljunk hozzájuk, ha azt szakemberre előtte egyeztettük!

Ellenkező esetben sajnos komoly következményekkel is számolhatunk. Az említett cickafark jótékony hatása ugyanis csak addig tart, amíg a fogantatás meg nem történik. Hatóanyagai ugyanis sajnos a várandósság alatt fokozza a spontán vetélés kialakulásának lehetőségét, vagyis fogyasztása ilyenkor már tiltott!

Mit tehetek, ha nem ihatom a teát?

A gyógynövény készítmények rendszerint különböző betegségekre, kellemetlen tünetekre vannak, vagy azért, hogy elkerülhessünk bizonyos dolgokat. Ezek zömére tökéletesen alkalmas az is, ha a tápanyag ellátottságunk megfelelő, vagyis ha kiegyensúlyozottan és egészségesen tudunk étkezni.

Egy kissé módosul a helyzet akkor, ha babát szeretnénk, vagy terhesek vagyunk. Ilyenkor ugyanis megnő a szervezet tápanyagigénye, és a raktárak feltöltése is kiemelt fontosságúvá válik. Amíg a „normál” időszakban az étkezés többé – kevésbé fedezi a szükségleteket, az említett helyzetben sokszor ez kevés. ez az oka annak, hogy a szakemberek többsége javasolja a várandós vitamin szedését.

A tápanyag raktárak feltöltésével elérhető, hogy a szervezet optimálisan működjön, vagyis ebben az esetben már nem lesz szükségünk a gyógynövények segítségére.

A vitaminkészítmények választásánál arra érdemes ügyelni, hogy szerves kötésű vegyületeket tartalmazzon, valamint, hogy komplex. Erre azért van szükség, mert a szerves kötésű anyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet, míg a komplexitás azt is lehetővé teszi, hogy az egyes anyagok segédanyagai is jelen legyenek a készítményben, melyeknek nagy szerepe van az adott összetevő hasznosulásában.

Forrás: ratkotunde.hu