Ha meddőség, akkor PCOS és IR? Tehetek ellenük?

Azok a nők, akik szembesülnek a meddőség rémével, a legtöbb esetben ezeket a kifejezéseket hallják a nőgyógyászuk szájából: PCOS, inzulin rezisztencia. De mégis mit jelentenek ezek a betegségek? És hogyan küzdhet ellenük egy átlagos nő?

A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

PCOS

A Policisztás Ovárium Szindróma a nők egy igen nagy hányadát érinti. Endokrinológiai rendellenesség következtében alakul ki. A szervezetben a folyamatosan magas ösztrogénszint, valamint az androgén hormonok túlzott jelenléte változásokat eredményez. Többek között hatást gyakorolnak a cukoranyagcsere folyamatokra, és a petefészkek működésére is.

Minden nő adott számú petesejttel születik, melyek a ciklus folyamán megérnek, a tüsző kireped, majd a petesejt megkezdi vándorútját. Ezt a folyamatot hormonok szabályozzák, és azok termelésének elcsúszása esetén a termékenység is gondokkal küzd. A túlzottan magas nemi hormon jelenlét a tüszőt nem hagyja repedni, ami így nem tudja útjára bocsátani a petesejtet. Helyette a ki nem repedt tüsző cisztává alakul, mely sajnos tovább rontja a termékenységet. A ciszták idővel meddőséget váltanak ki, míg a hormoneltolódás számos kellemetlen tünetet is okoz, mint a fokozott szőrnövekedés, a pattanásos, zsíros bőr, a hasi hízás, vagy a rendszertelen, kimaradó menzesz.

IR

Az inzulinrezisztencia, vagy IR a cukorbetegség előszobájának tartott betegség, és nagyon sok esetben kíséri a PCOS-t. lényegében arról van szó, hogy a test cukoranyagcsere rendszere felborul.
Ahhoz, hogy a sejtek energiát legyenek képesek előállítani, cukorra van szükségük, amit a test a tápanyagokból biztosít számukra (a cukor, vagyis a glükóz ebben az esetben természetesen nem a finomított cukor, hanem amit a test hasznosít). A cukor azonban csak inzulin jelenlétében képes bejutni a sejtekbe. Ezt az anyagok a hasnyálmirigy speciális sejtjei termelik, melyeknek a teherbírása nem végtelen.

Rohanó világunkban rengeteg egészségtelen ételt fogyasztunk, tömérdek felesleges cukrot, tartósítószert, színezéket. Ez a testünkre is hatással van. a cukoranyagcsere folyamán egységnyi cukor felvételéhez egységnyi inzulinra van szükség. Ha a vér cukorszintje megnő – pl. amikor étkezünk – akkor a hasnyálmirigy megkezdni az inzulin termelését, és a vérbe juttatását. Ha azonban a cukorszint folyamatosan magasa szinten van, akkor a mirigy folyamatosan extra munkát végez, amitől elfárad és az inzulin termelése lelassul. A sejtek pedig a folyamatosan magas cukorszintre úgy reagálnak, hogy kevésbé lesznek érzékenyek az inzulinra, vagyis egységnyi cukor felvételéhez már több inzulinra lesz szükség. a cukoranyagcserezavar pedig nem csak a testsúlyra, hanem az endokrinrendszerre is hatást gyakorol, miáltal sajnos a meddőség kialakulásában és meglétében is szerepet játszik.

Én is tehetek ellene?

Amikor valaki megfázik, akkor a feladat a szervezet számára biztosítani azokat az anyagokat, amikkel képes leküzdeni a betegséget. A PCOS és az IR lényegesen összetettebb és komolyabb betegség, de kezelésének alaptétele ebben az esetben is az, hogy a hiányzó anyagokat – melyek a hormonális eltolódást kiváltják – pótoljuk.

Természetesen a szakember segítségére így is szükségünk lesz, de a várandósság kialakulásához a szervezetnek jó formában kell lennie. Vagyis az építőköveket, a vitaminokat, ásványi anyagokat és nyomelemeket pótolni kell, hogy a raktárakat feltölthessük, a szervezet egyensúlyát visszaállíthassuk, ezzel optimális körülményeket teremtve a fogantatásra.

Ez az oka annak, hogy a szakemberek már a terhesség tervezésétől javasolják a várandós készítmények szedését, melyeknél azonban hangsúlyt kell fektetni arra is, hogy szerves kötésű vegyületeket tartalmazzanak, hiszen így a tápanyagok felszívódása akár 80%-kal is jobb lehet!

Forrás: ratkotunde.hu