Igen, lehet tenni a striák ellen!

A várandóslét egyik legszebb része (persze a babán kívül), hogy a kismama ragyog. A bőre egészséges és szép, a haja dús, a szeme pedig tele van boldogsággal. Sajnos azonban sokaknak ez a kép csak akkor fedi a valóságot, ha nem látjuk a pocakjukat, mert az bizony tele van striákkal. Ennek azonban nem kell feltétlenül így lennie, tehetünk a bőrünk megóvásáért!
A témában Ratkó Tünde szülésznő van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért jönnek azok a fránya striák?

Első körben tisztázzuk, hogy a stria és a narancsbőr nem ugyan az a jelenség. A terhességi csíkoknak is nevezett jelenség azért alakul ki, mert a bőr kötőszövete nem képes olyan gyorsan nőni, mint, ahogyan a felette lévő réteg teszi.

A striák nem csak a nőkön, a férfiakon is kialakulhatnak. jellemzően kamaszkorban jelennek meg, amikor a gyerekek hirtelen nagyot nőnek, a testépítőknél, vagy intenzív izomnövekedésnél, hirtelen nagy hízásnál és persze a terhességnél. ráadásul nem csak a hasat érinthetik, a fenéken, combon, de akár a melleken is jelentkezhetnek. Az először sötétlila, később gyöngyházfényű csíkká szelídülő striák kialakulásának oka a mozgáshiány, a nem megfelelő táplálkozás és sajnos a genetika. Vagyis akinek szülei hajlamosak voltak ezeknek a csíkoknak a kialakulására, azoknak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítani a megelőzésükre, mivel azokat eltüntetni teljesen sajnos nem lehet.

Tehetünk ellene!

A striák ellen lehet védekezni, méghozzá igen hatékonyan. Mindenképpen már a várandósság legelejétől kenjük az érintett bőrt (vagyis a pocakot, a feneket és a melleket) olyan készítménnyel, mely fokozza a bőr rugalmasságát. A nők kötőszövete lazább, hiszen csak így képes a bőr alkalmazkodni a baba kihordásához, így azonban a striák is könnyebben alakulnak ki.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy nem csak a bőr feszessége, hanem a várandósság biztonsága érdekében is fontos, hogy rendszeresen mozogjunk, és egészségesen táplálkozzunk. A cink, a tengeri halakban található tápanyagok, és a terhesség alatti indokolatlan hízás elkerülése kiemelten fontos. Mivel tengeri herkentyűket terhesség alatt jobb, ha nem fogyasztunk, és a hízás kerülése is bajos, így egy jó várandósvitamin lehet segítségünkre.

Az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt igen nehéz csak étkezéssel fedezni a várandósság során megnövekedett igényeket. Nem véletlen az sem, hogy napjainkban a szakemberek jelentős többsége javasol valamilyen várandós készítményt. Hogy melyiket, az azonban nagyon nem mindegy. Hogy valódi segítség lehessen mindenképpen tartalmazzon cinket, de mellette más anyagokat is, melyek szintén fontosak, illetve segítik a cink felszívódását (például a réz). a komplexitás azonban önmagában kevés, ugyanis ha nem biológiailag aktív, szerves formában vannak benne az anyagok a készítményben (citrát és glükonát formában), akkor a felszívódásuk sajnos 70-80%-kal is rosszabb lehet. a hízás kerülése érdekében olyan készítményt válasszunk, mely a harmadik trimeszterre már nem tartalmaz B6-vitamint. Ekkorra – ha előzőleg, vagyis az első és a második trimeszterben adagolta a B6-vitamint – a szervezet raktárai feltöltődtek, így plusz bevitelre már nincsen szükség. A B6 ugyanis növeli az étvágyat, ezzel hozzájárul a felesleges hízáshoz.

Ha megtörtént a baj

Ha a striák kialakultak, a megelőző kezelést akkor is érdemes folytatni, mivel így a számuk „kordában tartható”. Sajnos a csíkokat teljesen eltüntetni nem lehet, de sokat javíthat az állapotukon az utókezelés is. Ez történhet krémekkel és olajokkal, melyeket kifejezetten erre fejlesztettek ki, de hatékonyságunk viszonylag alacsony. A professzionális kozmetikai kezelések, köztük is a lézeres terápia azonban már 60-80%-os eredményt is produkál, így lényegesen javíthat a nem kívánt csíkok látványán.

Forrás: ratkotunde.hu