Kismamaként sokan küzdenek a kellemetlen RLS-el, pedig sokszor lehet tenni ellen

A nyugtalan láb szindróma sokak számára nem ismeretlen, azonban, ha kismama lesz, akkor közel 30%-os esélye van arra, hogy megtapasztalja ezt a kellemetlen tünetegyüttest. Hogy mit lehet tenni az RLS ellen, arról Ratkó Tünde szülésznőt kérdezte a ratkotunde.hu.

Nyugtalan láb szindróma

RLS betűszóval illetett probléma igencsak kellemetlen lehet, és sok kismamát érint. Lényegében egy erős lábmozgatási (esetleg kar, kéz, comb…) kényszert érzünk, hogy megszűnjön az égő, bizsergő érzés, akkor sajnos ezzel a betegséggel állunk szemben. Ilyenkor, ha az ember megmozgatja a végtagjait, az segít, de amint abbahagyja, az égő érzés azonnal visszatér.

A pontos oka egyelőre ismeretlen, így sajnos kezelni sem olyan egyszerű. A betegség nem csak a kismamákat érintheti, és ha az ember éppen nem várandós, akkor gyógyszeres kezelést is kaphat, ám ezeknek a szereknek a többségét terhesség alatt nem lehet szedni.

Tapasztalatok alapján tudjuk, hogy a helyzeten ront a koffein és egyes allergiagyógyszerek is problémát okozhatnak. A legtöbb esetben nyugalmi állapotban jelentkezik a gond, elalvás előtt, hosszabb ülés után, és sajnos igen hosszan jelen lehet. Jó hír, hogy a terhességgel jelentkező RLS időszakos jelenség. A legrosszabb a 7.-8. hónap környékén lesz, de a szülés után várhatóan egy hónapon belül elmúlik.

Mit tehetek ellene?

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy azt, hogy pontosan mi váltja ki az RLS-t nem tudni, de az elméletek szerint a vas, a folsav, vagy éppen a magnézium hiány is kiválthatja, de okolják a megváltozott keringést és a hormonális változásokat is. Ez azt jelenti, hogy egyes elméletek alapján a terhesség egyik bosszantó velejárója lehet, míg mások szerint a megfelelő táplálkozással kivédhető. Ehhez azonban az is hozzátartozik, hogy ma már az élelmiszerek beltartalma messze nem olyan magas, mint régen, így a szervezet a terhesség alatt várandós vitaminnal is érdemes támogatni- ezt ajánlja a legtöbb szakember.

A bevitt tápanyagoknál azonban a mennyiség csak egy adat, nagyon oda kell figyelni azok hasznosulására is. Ha szerves kötésű anyagokat (-citrát, -glükonát) tartalmazó készítmény mellett döntünk, akkor az anyagok hasznosulása, beépülése akár 80%-kal is jobb lehet. Mindemellett fontos, hogy a vitamin a lehető legjobban szolgálja ki a három trimeszter eltérő igényeit!
Egyes esetekben a vitaminok mellett a tonic is jó megoldás lehet, a benne található kinin miatt. Ez azonban akár gondot is okozhat, így mindenképpen ki kell kérni a szakorvos véleményét.

Mozgás?

Igen igen és még egyszer igen! Ha csak a kismamát nem tiltotta el az orvosa a mozgástól, egyébként is ajánlott, az RLS ellen pedig hatásos ellenszer is lehet. A nyugodt, nyújtó mozgások, mint amilyen a jóga, tökéletes választás lehetnek, és a vitaminokkal együtt többnyire segítenek is.

A mozgás mellett hatásos lehet még a hideg, illetve a meleg is. A fürdő jó megoldás lenne, de az a kismamáknak nem ajánlott, így inkább a borogatás jelenthet megoldást. Egyeseknél a hideg, míg másoknak éppen a meleg enyhíti a tüneteket, ezt ki kell tapasztalni. Egy fagyasztott borsó, vagy egy forró vizes palack enyhülést hozhat.

Az RLS a legtöbbször lefekvés után jelentkezik, de ha a kismama elalszik, akkor már nem jelent gondot. Megoldás lehet az is, ha csak akkor fekszünk le, amikor már tényleg aludni is fogunk, és nem olvasunk vagy tévézünk még az ágyból.

Forrás: ratkotunde.hu