Komolyan? A zaj is okozhat meddőséget?

Közvetve, igen. Sokan nem is hinnék, hogy a zaj, bár egyáltalán nem tűnik veszélyes dolognak, milyen komoly károkat tud okozni a szervezetben. És hát a zaj egy olyan tényező, melyet igen nehéz kiiktatni az életünkből.

A témában Ratkó Tünde van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért baj a zaj?

Ok, azzal mindenki tisztában van, hogy a nagy zaj nem egy kellemes dolog. De miért olyan nagy baj? Hiszen ezek csak hangok, és amíg a fülünk nem fáj tőle, addig nincsen gond. Vagy mégis?

Vannak olyan tényezők az ember életében, melyeknek nem is tulajdonítunk jelentőséget, pedig kellene. Ilyen többek között az éjszakai világítás, vagy éppen a zaj. Ezek ugyanis stressz faktorok, méghozzá messze nem kis mértékben. A zajszint, melyen még ideálisan működünk 30-40 dB alatt van. az értékek felett a zaj nem csak a koncentrációs képességünket rontja, hanem sokkal gyorsabban el is fáradunk, pihenni azonban már nem fogunk tudni. Az alvás sem olyan pihentető, hiába szundítunk esetleg többet.

Közvetve ez azt eredményezi, hogy a szervezetünk több energiát, több tápanyagot használ fel a mindennapokhoz, mint azt normál esetben kellene. Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a folyamatos stressz hatással van a szerveinkre, sőt, az egész szervezet működésére is, elősegítve olyan problémák kialakulását, mint például a PCOS. Így igen, sajnos tény, hogy a zaj közvetve nagyon is képes rányomni a bélyegét a családalapításunkra is.

Mit tehetünk ellen?

Természetesen első körben érdemes minimalizálni a zajszintet. Már persze azokat az összetevőket, amikre van hatásunk. Ha lehet ezt akár egy zajszűrős fejhallgatóval is megtehetjük, de ez sokak számára nem opció. A zajártalom a városokban élőket jobban érinti, hiszen az állandó forgalom, a rengeteg ember, és persze az éjszakai élet folyamatos zajforrást jelent, amit kiküszöbölni sokszor lehetetlen.

Mégis tenni kell ellene, hiszen egészségügyileg is kockázatot jelent, és azok a párok, akik már régóta próbálkoznak családalapítással tudják, mennyit számít a tápanyagellátottság. Igen, a lehetőségek között a tápanyagellátottság javítása nagyon előkelő helyen szerepel. Ezt optimálisan étkezéssel lehetne elérni, ám ez az élelmiszerek beltartalmának csökkenése miatt elég nehezen kivitelezhető.

Jó opciót jelenthetnek a várandósvitaminok, de ehhez meg kell felelniük bizonyos kritériumoknak. Mindenképpen jól tagoltnak kell lenniük, hiszen a szervezet igényei trimeszterenként eltérőek, ezt pedig követnie kell a készítménynek. Kiemelten fontos, hogy az anyagok szerves, biológiailag aktív (-citrát, -glükonát) formában jelenjenek meg a vitaminban, hiszen így azok felszívódási aránya akár 80%-kal is növekedhet. Ezen felül fontos a komplexitás. Az egyes anyagok segítik mások felszívódását (pl.: réz-cink; vas-C-vitamin; kalcium-D-vitamin; …) így a komplex készítmények hasznosulása jobb, mint az egyesével szedett anyagoké.

Forrás: ratkotunde.hu