Magzati korban eldől, lesz-e PCOS

A PCOS rengeteg nő életét keseríti meg, és teszi szinte lehetetlenné számukra a családalapítást. A betegséggel kapcsolatban sok még a sötét folt, de egy új kutatás felfedett néhány új aspektust, melyet a PCOS megértéséhez mindenképpen ismerni kell.

A témában dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

PCOS röviden

A PCO vagy PCOS a policisztás ovárium szindróma betűszava (a PCO polycystás ovarium morfológiai leírására használt ultrahangos fogalom, a PCOS, mint tünetegyüttes ennél több, hiába használja a köznyelv egymás szinonimájaként). A betegség egy hormonális elcsúszás következménye. A petefészkekben a petesejt érése megtörténik, ám a tüszőrepedés elmarad, így az érett petesejt nem jut ki petefészekből, hanem ott ragad, és cisztává alakul. Mivel a petesejt nem kezdi meg vándorlását a méh felé, így sajnos a családalapítás is lehetetlenné válhat.

Előfordulhat azonban, hogy egy – egy petesejt mégis képes kiszabadulni – rövid időre eléri a test a megfelelő hormonszintet -, és akár a várandósság is létrejön. A PCOS Megléte esetében a kezelése mellett a lombikprogram jöhet még számításba. Szerencsére ma már azt is tudjuk, hogy a szindróma nem csak kezelhető, hanem vissza is fordítható.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a PCOS elleni harcban hatalmas szerepe van az endokrinológus és a nőgyógyász szakembernek, valamint a test optimális működésének. Mivel a betegséget a nemi hormonok egyensúlyának váltja ki, a hormonháztartás helyrebillentése a feladat. Az orvosi segítség mellett ezt azzal érhetjük el, ha a test számára szükséges tápanyagokat a megfelelő formában bejuttatjuk a szervezetbe. Alapesetben ez a táplálkozással történne, ma már azonban az ételek beltartalma messze nem olyan, mint 50 éve, ráadásul rengeteg tartósítószert, finomított élelmiszert és félkész terméket fogyasztunk, melyek nem igazán tesznek jót nekünk. A szakemberek ennek megfelelően ma már a legtöbbször javasolják valamilyen várandósvitamin szedését, hiszen ezzel nem csak a tápanyagokat lehet visszapótolni, hanem a testet a várandósságra is fel lehet készíteni. Itt azonban fontos, hogy megfelelő tagoltságú, komplex készítményt válasszunk, melyben az ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok szerves kötési formában (-citrát, -glükonát) vannak jelen. Ennek az az oka, hogy így az anyagok hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet!

Gyerek PCOS mellett?

A betegség megléte – mint ahogyan azt már írtuk – nem minden esetben zárja ki a terhesség létrejöttét. Egy új kutatás azonban rámutatott, hogy ez nem is olyan jó dolog. A PCOS megléte ugyanis már magzati korban eldől. A terhesség alatt optimális esetben az Antimüller hormon (AMH) szintje lecsökken, hiszen ezt a hormont az érésben lévő petesejtek termelik. A PCOS megléte esetében azonban az anyánál a hormon szintje a várandósság alatt is magas, így a kislány magzatban a magas hormonszint elváltozásokat okoz. Mivel adott számú petesejttel születünk, így ez a hormonális behatás bizony rányomja bélyegét az egész életre.

A betegség kezelése tehát kiemelten fontos, így a gyanúja esetén mindenképpen érdemes felkeresni a kezelőorvost, illetve gondoskodni kell a megfelelő tápanyagellátottságról is. Emellett nem szabad megfeledkezni a rendszeres mozgás fontosságáról sem. Az egészség megőrzésének ugyanis két alappillére a megfelelő tápanyagellátottság, illetve a mozgás. Ezek nélkül a test optimális működése sérül, így az olyan funkciók, mint a szaporodás, háttérbe szorulnak, lehetetlenné válnak!

Forrás: ratkotunde.hu