Megfelelő étkezéssel növelhető a várandósság esélye?

A Sidney-i egyetem tudósai összeállítottak egy tanulmányt, melyben meghatározzák a diétát, mely segíthet teherbe esni a nőknek. A lényeg a kiegyensúlyozott táplálkozás, és a baba érdekében a sok fehérje!

A témában Ratkó Tünde van a ratkotunde.hu segítségére

Ennyire fontos lenne az étkezés?

A tudósok a tanulmányban rámutatnak arra, hogy abban az esetben, ha gyorsabban szeretnénk a gyermekáldás örömeiben részesülni, csökkenteni kell a szénhidrát bevitelt, és növelni a fehérjék arányát az étkezésben. Ezzel ugyanis megfelelő alapot teremtünk a szervezetnek ahhoz, hogy egy másik élet felépítésének nekikezdjen.

A tanulmány igazi értéke nem is a diéta meghatározása, hanem az, hogy rámutat arra: a várandósság kialakulásának egyik elengedhetetlen alappillére az étkezés, illetve az azzal bevitt ásványi anyagok, nyomelemek és vitaminok mennyisége! Ezek ugyanis az élet alkotóelemei, a test számára nélkülözhetetlen anyagok, melyek a működéséhez kellenek.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elárulta, hogy sajnos napjainkban a meddőség minden 5. párt érinti, így az egyik legnagyobb, terjedő gondnak tekinthetjük. A meddő párok közül sokaknál egyszerűen arról van szó, hogy a szervezet „éhezik”, bizonyos tápanyagokból nem jut megfelelő mennyiséghez, ez pedig a működésében is meglátszik. Ráadásul a tápanyaghiány attól függetlenül kialakulhat, hogy valaki sovány, vagy esetleg túlsúlyos.

Enni, de hogyan?

A kutatásvezető Le Couteur professzor kiemeli a fehérjék fontosságát a reprodukcióban. A tanulmány azonban ideális esetet vesz alapul, vagyis azt az állapotot, amikor a test tápanyagraktárai fel vannak töltve, nincsenek sem hiánybetegségek, sem pedig ezekből adódó hormonproblémák. Ez az ideális körülmény azonban sajnos csak kevés esetben van jelen, köszönhetően a környezeti ártalmaknak, és az ételek vitamin, ásványi anyag és nyomelem mennyiségének csökkenésének.

Ez az oka annak, hogy ma már a szakemberek jelentős többsége javasolja valamilyen várandós vitaminkészítmény szedését a babatervezési időszakban is. fontos azonban, hogy olyan terméket válasszunk, melynek tápanyagai a lehető legjobban hasznosulnak. Ehhez olyan készítményt kell találni, melyben a benne lévő anyagok szerves kémiai kötési formában szerepelnek, mivel így a felszívódási arányuk akár 80%-kal is jobb lehet. Emellett fontos a komplexitás is, hiszen így az egyes anyagok támogatják egymás hasznosulását, illetve ugyancsak figyelmet kell fordítani a megfelelő tagoltságra is.

A várandósvitaminok nem pótolják a kiegyensúlyozott étkezést, és a mozgást sem, vagyis ezeket semmi esetre sem szabad kihagyni az életünkből, főleg akkor, ha egészséges babát szeretnénk. Vagyis a táplálkozás valóban kiemelten fontos, ahogyan a tápanyagraktárak feltöltése is!

Forrás: ratkotunde.hu