Megfelelő tápanyagellátottsággal a korai klimax jó eséllyel kivédhető

A klimax, vagy más néven menopauza minden nő életének természetes velejárója. Jellemzően 50 éves kor körül kezdődik, és 5, vagy akár 15 évig is elhúzódhat. A folyamat során a petefészkek működése fokozatosan leáll, a hormontermelés megváltozik, és a nő elveszti termékenységét. Sajnos azonban előfordulhat, hogy jóval korábban jelentkeznek a tünetek, mint számítottuk.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Klimax

A női szervezet egy idő után eljut arra a pontra, amikor a termékenység fenntartása már nem lehetséges. A hormonális változások pontos oka nem ismert, de beleszólhatnak betegségek, genetikai tényezők, és persze a helytelen életmód, valamint a tápanyaghiány.

A klimax során a rendszeres menzesz felborul, mivel a peteérés már nem történik meg kielégítő módon. A ciklus így felborul, kimaradozik a menzesz, majd a folyamat egy bizonyos pontján végleg le is áll. A klimaxnak vannak tünetei, melyek azonban nem egyformán érintik a nőket. Vannak, akik számára ezek a tünetek elviselhetetlen mértékben vannak jelen, és olyanok is, akik könnyedén átvészelik ezt az időszakot. A tünetek közt hőhullámok, alvászavarok, ok nélküli hízás, emésztési zavarok és depresszió is jelen lehet.

Világszerte megfigyelhető jelenség, hogy a klimax időpontja egyre előrébb kerül, sajnos akár 35 éves kor körül, vagy előbb is jelentkezhet. Ennek indikátorai közt betegségek is szerepelnek, mint a cukorbetegség, de pontos kiváltó oka ismeretlen. Az azonban bizonyos, hogy legyen szó akár a normál időben jelentkező, akár a korai klimaxról, sajnos a folyamat megindulása után a spontán teherbeesés valószínűsége gyakorlatilag megszűnik, valamint a művi megtermékenyítés is csak donor petesejttel lehetséges.

Lehet ellene tenni?

Tulajdonképpen igen. Ha a korai klimaxról van szó, de még az időben jelentkező menopauza is kitolható, ha elkerüljük az indikátor betegségeket, és odafigyelünk az életmódunkra, tápanyagbevitelünkre. Sajnos biztos recept nem létezik, de az esély csökkenthető, abban az esetben, ha genetikai tényezők nem játszanak közre a tünetegyüttes kialakulásánál - mondja dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak

Miért segíthet a megfelelő életmód? Egyrészt a mozgással és a megfelelő tápanyagbevitellel jelentősen csökkenthető például a cukorbetegség vagy az IR kialakulásának valószínűsége, melyek indikátorai a korai klimaxnak. Valamint a test optimális működésének lehető legtovábbi fenntartásával annak funkcióromlásai is kitolhatóak, késleltethetőek. Ehhez pedig a kulcs a megfelelő tápanyagellátottság.

Az étkezéssel napjainkban a szükséges tápanyagokat fedezni szinte lehetetlen, hiszen élelmiszereink beltartalma jelentősen csökkent. Így azok, akik babát terveznek, vagy szeretnék szervezetük fittségét megőrizni a családalapításig, és azon túl is, érdemes vitaminkészítményt szedniük. Babatervezésnél ez praktikusan várandósvitamin, egyéb esetekben kifejezetten nőknek összeállított vitaminkészítmények.

Ahhoz, hogy valóban hatásos segítséget kapjuk, mindkét esetben fontos, hogy a készítmény ne csak vitaminokat, hanem ásványi anyagokat és nyomelemeket is tartalmazzon, ezeket pedig lehetőleg szerves, biológiailag aktív kötési formában (pl.: cink-citrát, réz-glükonát), hiszen így a hasznosulási arány akár 80%-kal is javul. Ezek a készítmények komplexek is, melynek jelentősége az, hogy az egyes anyagok segítik másik felszívódását, vagyis a hasznosulási arány tovább fokozható.

Várandósvitamin esetében még egy fontos szempontot tartsunk szem előtt. A terhesség 3 trimeszterből áll, melyekben a baba más és más fejlődési szakaszokon megy keresztül, ehhez pedig eltérő tápanyagigénye is van. Vagyis nem ugyan az a tápanyagkomplex szükséges az első, a második és a harmadik trimeszterben, hanem mindnek a saját igényét kell kielégíteni, vagyis a várandósvitaminnak a trimeszterek igényeit is szem előtt kell tartania, és megfelelően tagoltnak kell lennie.

Forrás: ratkotunde.hu