Tisztázzuk: mi is az a megvonásos vérzés és mi köze a fogamzásgátló tablettákhoz?

Sokan szembesülnek azzal a problémával, hogy amikor lerakják a fogamzásgátló tablettát, a menzeszük összezavarodik, pedig a gyógyszerrel tökéletes volt. Ebben az esetben azonban egy fogalmi problémával állunk szemben, ugyanis a fogamzásgátló tabletta szedése mellett megvonásos vérzésről beszélhetünk!

A kérdést dr. Angyal Géza szülész nőgyógyász főorvos segít helyre tenni a ratkotunde.hu-nak

Megvonásos vérzés

Fontos tisztázni, hogy bár a modern fogamzásgátlók lényegesen fejlettebbek elődeiknél, hatóanyaguk még ma is hormon. Sokan gondolják úgy, hogy ezeknek a tablettáknak a lényege, hogy elhitetik a testtel, hogy terhes – így képtelenség az újbóli foganás. Természetesen ez messze nem fedi a valóságot, ennél lényegesen bonyolultabb a rendszer

A fogamzásgátló alapvető hatásmechanizmusa a ciklust szabályozó feed back rendszer "becsapása" a kívülről bevitt hormonokkal, melynek eredménye az ovulációgátlás. A tablettával bevitt hormon felépíti a normál menstruációs nyálkahártyát, de megakadályozza, hogy a peteérés bekövetkezzen. Ez azt jelenti, hogy az így felépített ciklus végén menzesz zajlik ugyan, de ez nem teljesen azonos a normál menzesszel, ez ugyanis megvonásos vérzés, mivel azt a tabletta szedésének szüneteltetése idézi elő.

A fogalmak tisztázása azért fontos, mert ezzel már érthető, hogy a fogamzásgátló szedése közben jelentkező rendszeres vérzés messze nem azt jelenti, hogy a test ideálisan működik. Sajnos lehetséges, hogy a megvonásos vérzés jelentkezése mellett a nő PCO szindrómával, IR-rel, illetve meddőséggel is szembe néz, melyek mindegyike befolyásolná a menzeszt, ezt azonban a gyógyszer szedése elfedi.

Helyreállítani a gondot

Dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy szerencsére pánikba esni nem kell, a probléma a legtöbb esetben jól orvosolható, sőt, sokszor vissza is fordítható. Ehhez természetesen mindenképpen szakember segítségére van szükség, valamint életmódbeli változások is javasoltak.

A test ideális működésének helyreállításához hatalmas segítséget jelent, ha feltöltjük a kimerült tápanyagraktárakat, melyek közvetve nagy szerepet játszanak a betegségek kialakulásában, így pedig a meddőségben is. Ehhez ideális segítséget jelenthetnek a várandósvitaminok, de nem minden esetben. Ahhoz, hogy ne csak felesleges pénzkidobás, és drága pisi legyen a vitaminszedés eredménye mindenképpen szerves kötésű anyagokkal rendelkező készítményt válasszunk, hiszen így a bevitt anyagok hasznosulása 80%-kal is jobb lehet!

Ha a cél a várandósság kialakulása, akkor arra is fektessünk hangsúlyt, hogy a várandósvitamin megfelelő tagolású legyen, vagyis trimeszterenként szolgálja ki a terhességet. Ez fontos, hiszen minden trimeszternek más igénye, már tápanyagszükséglete van, és annak a lehető legtökéletesebb kiszolgálása a cél a nyugodt, zökkenőmentes babavárás miatt.

A rendszeres nőgyógyászati kivizsgálás, valamint az eseti, endokrin, illetve genetikai vizsgálatok is hozzájárulnak ahhoz, hogy pontosabb képet kaphassunk arról, ha valami gond adódik, és azt a lehető legjobban kezelhessük. Ezek a vizsgálatok kiemelten fontosak abban az esetben, ha a pár már régóta próbálkozik a családalapítással, ám az várat magára.

Forrás: ratkotunde.hu