Miért nem elég csak folsavat szedni terhesség alatt?

Nagyon sok nőben merül fel a kérdés, hogy ha a folsav a legfontosabb, amit szedni kell terhesség alatt, akkor miért nem elég csak azt bevinni pluszban a szervezetbe?
A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért fontos a folsav és miért nem elég?

A folsav nagyon fontos összetevője az egészséges fejlődésnek a baba szempontjából, hiszen ez az anyag képes megakadályozni, illetve drasztikusan csökkenteni az idegcső-záródási rendellenességek kialakulását. Nem is kérdés, hogy szedését javasolják a szakemberek.

A szervezetben egyébként is megtalálható ez az anyag, így lehetséges az, hogy nagyanyáink korában, amikor még semmilyen plusz anyagot nem szedtek, egészséges babák születtek.

Sajnos azonban az azóta eltelt évek alatt az élelmiszerek beltartalma jelentősen csökkent. Ez köszönhető a tápanyagokban egyre kevéssé bővelkedő termőtalajoknak, a műtrágyázásnak és természetesen a tömegtermelésnek.

Azonban, ha a folsavból már nincs elég a szervezetben ahhoz, hogy a várandósság alatt megnövekedett igényeket fedezze, akkor sajnos más, szintén kiemelten fontos anyagból is hiányt szenved a szervezet, vagyis ezek pótlása is szükséges!

Nem csak a folsav a fontos?

A folsav mellett igen sok olyan ásványi anyag, nyomelem és vitamin is van, melyek a baba fejlődésének szempontjából kiemelten fontosak. Felsorolni is sokáig tartana, így csak néhányat emelünk most ki:

Cink és réz: a két anyag antibakteriális, antivirális és gombaellenes tulajdonságokkal rendelkezik, így a várandósság során nagyon fontosak. A vetélések és koraszülések több, mint 70%-ért ugyanis a felszálló fertőzések tehetőek felelőssé, melyek kialakulásának kockázatát a cink és a réz képes minimalizálni.

Magnézium: a magnézium az izmok ellazításában játszik fontos szerepet, nem véletlen, hogy a sportolók körében olyan népszerű. Ezt az anyagot javasolják akkor is, ha éjszakai lábikragörcsökkel küzd valaki, és akkor is, ha várandós. A magnézium ugyanis megakadályozza a nem kívánt méhösszehúzódást, amely sajnos könnyen vetéléshez, koraszüléshez vezethet.

Kalcium és D-vitamin: a baba csontjainak fejlődéséhez elengedhetetlen a kalcium. Ahhoz azonban, hogy ez az anyag képes legyen beépülni, és így erőssé tenni a csontokat, a D-vitamin szintén elengedhetetlenül fontos.

Akkor hogyan tovább?

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy ma már a szakemberek jelentős hányada javasolja a várandósvitamin szedését. Azonban azt is kiemelte, hogy nem mindegy, melyik mellett tesszük le a voksunkat. Fontos ugyanis hogy a készítmény az eltérő igényű trimesztereket megfelelően szolgálja ki. Emellett az anyagokat nem elég csak bevinni, ha ugyanis azok nem hasznosulnak megfelelően, akkor nem is tudják kifejteni jótékony hatásukat. A készítményben ezért a lehető legtöbb anyag biológiailag aktív, szerves formában (-citrát; -glükonát) legyen jelen, így azok felszívódási, hasznosulási aránya akár 80%-kal is jobb!

Forrás: ratkotunde.hu