Mindenképpen komolyan kell venni az IR-t, mert több módon is a családalapítás útjában áll!

Napjainkban rengeteg nő küzd egy betegséggel, amit csak két kis betővel szoktak jelölni, ez az IR. Az inzulinrezisztencia hasi hízással is jár, talán ez az a tünet, amitől a legjobban rettegnek. Ennél azonban lényegesen több rombolást végez a szervezetben, sőt, a családban is! Az IR ugyanis kezeletlenül meddőséget okoz, és egy sor más betegség kialakulásához vezet, melyek tovább erősítik a fogamzóképtelenség meglétét.

A témában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mi az az IR, és minek ennyit foglalkozni vele?

Az inzulinrezisztencia a cukorbetegség „előszobája”, de ezt a legtöbben inkább ijesztegetésnek tartják. Sajnos, nagyon sok ember úgy van a betegségeivel, hogy ha tudomást is szerez meglétükről, vagy gyanítja, hogy szenvedő alanyuk, amíg nem okoznak fájdalmat, addig nem igazán törődnek vele.

Az IR esetében egy igen bonyolult folyamat, a sejtek glükóz felvételi mechanizmusa szenved hibát. A hasnyálmirigy speciális sejtjei termelnek egy hormont, melynek inzulin a neve. Az inzulin teszi lehetővé azt, hogy a sejtek a vérből felvegyék a glükózt, vagyis a cukrot, melyből energiát állítanak elő. A betegség során a sejtek érzékenysége csökken az inzulinnal szemben, vagyis egységnyi cukor felvételéhez több inzulin jelenlétére van szükség. ez extra munkára kényszeríti a hasnyálmirigyet, ami lassan kimerül, így termelése visszaesik. Vagyis a hatás innentől csak fokozódik, majd amikor az inzulin termelése leáll, akkor már kettes típusú cukorbetegséggel nézünk szembe.

Az egyik tünete az IR-nek, hogy hasi hízáshoz vezet. Ezenfelül lehangoltság, feszült viselkedés, édességvágy, verejtékezés, szapora szívverés, szédülés is jelentkezhet. a betegséggel két alapvető „gond” is van: egyrészt a tünetek nem mindig jelentkeznek, lehet tünetmentes is, illetve a tünetei nem okoznak „jelentős kellemetlenséget”, vagyis sokan egyszerűen nem foglalkoznak velük. Ez alól talán csak a hízás a kivétel.

A zsír felhalmozódása azonban nem csak látványos formában történhet. A zsigeri zsírok elszaporodása is ide tartozik, melyek kívülről akár észre sem veszünk. Hogy miért is gond ez? Az inzulin egyik hatása a szervezetben, hogy elősegíti a zsír raktározását, és a raktárak kiürülését gátolja. Ez már önmagában sem jó hír, de emellett számolni kell azzal is, hogy a zsír a többletzsír a szervezetben hormontermelő egységkét üzemel, és az ösztrogének családjába tartozó anyagok termel. Hatásában nem tér el a nemi hormontól, így pedig annak dominanciáját okozza, lényegesen megnehezítve, vagy lehetetlenné téve ezzel a családalapítást!

Mi a teendő?

Az IR gyanúja minden esetben kivizsgálást igényel. Ez egyszerű vérvétellel megoldható, és a diagnózis után meg is lehet kezdeni a kezelést. Mivel az IR az egész endokrinrendszer elcsúszását okozhatja, így a kivizsgálásban – a betegség hatásai miatt – több szakember is részt vesz, többek között endokrinológus, valamint nőgyógyász is.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a szervezet egészséges működése érdekében az embernek nem csak a táplálkozására kell figyelnie, hanem a mozgásra is. mindemellett azonban számolni kell azzal is, hogy ha családot szeretnénk alapítani, akkor ez már önmagában kevés lesz!

A betegség kezeltetése mellett fel kell tölteni a tápanyagraktárakat, melyeket az IR lemerít, ráadásul gondoskodni kell a várandósság során megnövekedett ásványi anyag, nyomelem és vitaminigény kielégítéséről is, amihez az étkezés a legtöbb esetben önmagában már kevés. Ezért javasolja a legtöbb szakember várandósvitamin szedését, melyek között azonban szelektálni kell. A választott vitamin lehetőleg szerves kötésű vegyületeket tartalmazzon, hiszen ezek felszívódása akár 80%-kal is jobb. Fontos a megfelelő tagoltság, hogy az eltérő trimesztereket eltérő igényeit megfelelően tudja kiszolgálni a készítmény. A Trimeszterek hathatós kiszolgálása mellett az olyan anyagok jelenlétére is ügyelni kell, mint a cink, vagy a réz, mivel ezek antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatásuknak köszönhetően segítenek elkerülni a felszálló fertőzések kialakulását, melyek a vetélések és koraszülések egy jelentős hányadáért felelősek.

Forrás: ratkotunde.hu