Tisztázzuk: mit ehet a kismama?

Meglepően sokszor vetődik fel egy kérdés a kismamában, egészen pontosan az, hogy vajon megeheti-e az adott finomságot, vagy nem. Az oka, hogy ennyire bizonytalanok a várandós nők az, hogy az interneten számos, egymásnak ellentmondó információ kering. Tegyük hát tisztába a dolgokat!

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza Szülés nőgyógyász főorvos van a ratkotunde.hu segítségére.

Mit, és miért ne?

A várandósság során nagyon oda kell figyelni arra is, hogy mik a baba igényei. Ez vezet az első, és talán legnagyobb tévedéshez: kettő helyett kell enni! Ez nem igaz, ne is tegye senki! A kismama étvágyának növekedése természetes, de nem fog kétszereződni az ételmennyiség, amit magához vesz, hiszen a babának nincs szüksége annyi kalóriára naponta, 9 hónapig, mint egy felnőtt embernek.

Egyes élelmiszereket a várandósság alatt kerülni érdemes. Ezek között van néhány, amit inkább csak javaslat, vagy mértékkel fogyasztandó, és vannak olyanok is, melyek teljesen tiltólistásak. Pánikolni azért nem kell, ha esetleg véletlenül fogyasztunk valamelyikből, de azért tegyünk meg mindent, hogy ezt elkerülhessük!

  • Gyorsételek – a gyorséttermek kínálata finom ugyan, de rettenetes mennyiségű tartósítószert, ízfokozót és más olyan anyagot tartalmaz, amire a szervezetnek semmi szüksége. Ha nagyon kívánja a kismama, akkor egyszer-egyszer belefér, de ha lehet, inkább kerüljük ezeket az ételeket, még akkor is, ha éppen nem várunk babát.
  • Gyógyteák, gyógyfüvek – semmi baj velük, ha az ember éppen nem várandós. Ha azonban igen, ekkor csak akkor vegyünk magunkhoz ilyesmit, ha arról előzetesen beszéltünk a szakorvossal. A gyógyteák és füvek ugyanis könnyen keresztreakciókat okozhatnak a gyógyszerekkel, és alap hatásuk sem mindig kedvező a magzatra nézve!
  • Nyers hús – a nyers hús tabu. Ennek oka, hogy egyes kórokozók viszonylag gyakran jelen lehetnek a húsokban, de nem találkozunk velük, mivel a sütés, főzés hatására elpusztulnak. A nyers húsban azonban jelen lehetnek, így ezeket kerülni kell. Sajnos, a várandósság idejére a nem teljesen átsütött steak is tabu.
  • Nyers tojás – igazából http://ratkotunde.hu ugyan az a helyzet ezzel is, mint a hússal. A szalmonella, mely sokszor jelen lehet a tojásban hányással, hasmenéssel jár, amit azért a legtöbben orvosi segítséggel átvészelnek. De ez a magzatra nagyon rossz hatással lehet, könnyen vezethet vetéléshez, vagy koraszüléshez is!
  • Hőkezelés nélküli ételek – dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-n keresztül mindenki figyelmét felhívja arra, hogy szintén a nyers részhez sorolandóak, azok a felvágottak, melyek nem estek át hőkezelésen, csak például füstölésen, bár ínycsiklandók, de veszélyesek lehetnek a babára a bennük megbúvó esetleges kórokozók miatt. Ez igaz a pasztörizáltalan tejre is! Sokan nem gondolnak rá, de egyes kedvelt, főleg lágy sajtok hőkezelés nélküli tejből készülnek. Olvassunk utána a hátodalon, és csak akkor fogyasszuk, ha nincs benne ez a nyers összetevő.
  • Halak, tengeri herkentyűk – bizony a tiltólista egyik legismertebb eleme a hal és a tengeri finomságok. A baj az, hogy a halakban lévő omega3 zsírsav viszont nagyon is kell a babának. A megoldás: halat fogyasztani lehet, de csak mértékkel, és akkor is inkább a konzerves változatot, ebben ugyanis kisseb eséllyel lehet magas higanytartalom. Ez a fém sajnos különösen veszélyes a magzatra (az anyára is), agykárosodást okozhat.
  • Máj – a máj ajánlott, de csak mértékkel. Ennek oka, hogy igen magas az A-vitamin tartalma, mely egy zsírban oldódó vitamin, így pedig túladagolható, főleg, ha várandós vitamint is szed a kismama.

Valószínűleg az a legegyszerűbb, ha megkérdezzük a kezelőorvos. Ő ugyanis naprakész információkat tud nekünk adni, így például elmondhatja, hogy a mai gyakorlatban sem a koffein, sem pedig az alkohol nem tiltólistás, de csak nagyon kis mennyiségben szabad a szervezetbe juttatni.

Forrás: ratkotunde.hu