Mit tegyek, hogy kismamaként se hízzak el?

Nagyon sok kismama retteg attól, hogy a terhessége alatt túlságosan sokat hízik. Ennek oka nem csak az, hogy féltik a magzat egészségét, hanem az is, hogy szeretnék visszanyerni eredeti karcsúságukat a szülés után, ami plusz 20 kilóval nem éppen egyszerű feladat.
Hogy mit tehetünk a nem kívánt súlyfelesleg ellen, arról Ratkó Tünde szülésznővel beszélgetett a ratkotunde.hu.

Mennyi az annyi?

A legtöbb nő szeretné tudni, hogy mekkora az az érték, ami még belefér a hízás szempontjából. 7 kiló? 10? Esetleg 15? Azonban bármennyire is szeretnénk, egyértelmű választ nem tudunk adni. A hízás mértéke ugyanis függ a genetikai adottságoktól, a testalkattól, a baba méretétől és egy sor olyan tényezőtől, melyek egyedileg mindenkinél mások. Azt azonban ki lehet jelenteni, hogy a 15 kiló feletti értékek már gondot okozhatnak még akkor is, ha a kismama alapvetően nagyon vékony volt, mivel az ő esetükben a nagyobb súlygyarapodás teljesen átlagos.

A túlzott hízás nem csak azért jelent gondot, mert később elképesztően nehéz lesz leadni a felesleget egy pici baba mellett. A túlsúly ugyanis hatással van a baba egészségére, a kihordásra, az anyuka mindennapjaira, közérzetére, és természetesen az egészségére is. vagyis a túlzott hízás kicsit sem jó. Érthető, hogy a terhes nők sokszor elhagyják magukat, hiszen az idősebb korosztály számára azok az elképzelések, mint kettő helyett enni, vagy éppen a sport tilalma kismamaként teljesen helyénvalónak tűnnek, így ezeket adják tovább a kismamáknak. Azonban mindenképpen tisztázzuk: nem kell kettő helyett enni, és a várandósság nem betegség, nyugodtan lehet mozogni alatta is, ha az orvos mást nem mond!

Életmód, étkezés, kiegészítők!

Igen, ebben az esetben is az elsődlegesen fontos tényező az életmód. A friss élelmiszerek, a gyorsételek kerülése, a sok rost, nyers zöldség és gyümölcs mind hozzájárulnak ahhoz, hogy ne kerekedjünk a kelleténél jobban.

Ratkó Tünde a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a mozgás nem csak megengedett, de ajánlott is a várandósság alatt. Persze megerőltetni nem szabad magunkat, de egy kismamajóga, a séta, vagy a gyakorlottabbaknak az úszás vagy a futás is teljesen rendben van. inkább csak azokat a mozgásformákat kell elkerülni, melyekben túlságosan nagy a terhelés, vagy amik erős kontakttal járhatnak, hiszen ezek veszélyesek lehetnek a babára. A legkönnyebb és legbiztonságosabb, ha kikéri az orvosa véleményét.

A várandósvitamin tekintetében is legyen figyelmes. Tény, hogy ma már a legtöbb szakember javasolja a készítmény szedését, de az nagyon nem mindegy, melyiket is választja. Fontos a komplexitás, és az anyagok szerves kötésű jelenléte, hiszen így azok felszívódása, hasznosulása akár 80%-kal is jobb lehet. Fontos, hogy a készítmény tartalmazzon cinket és rezet (szintén szerves, vagyis citrát és glükonát formában), hiszen ezek természetes antibakteriális volta segít elkerülni a felszálló fertőzések kialakulását, melyek a vetélések és koraszülések közel 70%-ért felelősek. Mindemellett nagyon fontos, hogy a harmadik trimeszterben már ne tartalmazzon a készítmény B6-vitamint. Ekkora már feltöltődött vele a szervezet, és további adagolása növeli az étvágyat. A legtöbb kismama pedig éppen a harmadik trimeszterben hízik igen sokat. A jó várandósvitamin megfelelő tagolása trimeszterenként azokat az anyagokat juttatja a szervezetbe, amikre annak szüksége van, így a harmadik fejlődési szakaszban a B6-vitaminról már gond nélkül le lehet mondani, amivel jelentősen csökkenhet az elhízás esélye.

Forrás: ratkotunde.hu