Mit tehetünk székrekedés ellen várandósság alatt?

A terhesség bizony komoly kihívások elé állítja a nők szervezetét, ami sokszor együtt jár bizonyos kellemetlenségekkel. Ilyen a kiválasztó szervrendszerre gyakorolt hormonális hatás is, ami sajnos kivédhetetlen. Tenni viszont lehet, és kell is azért, hogy a dolgok ne állandósuljanak!

A témában Dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász főorvost kérdezte a ratkotunde.hu.

Székrekedés

Igen, sajnos ez a jelenség igen gyakori a kismamáknál. Nem érint mindenkit, a szerencsések ilyen tekintetben észre sem veszik a változást, akik viszont igen, azoknak igen kellemetlen lehet. A székrekedés, ahogyan olyan sok más kellemetlen tünet, szintén a hormonális változások számlájára irható, így sajnos kikerülhetetlen.

Természetesen ez sem egy „csak úgy” jelentkező mellékhatás. A várandósság egy igen összehangolt rendszer beindítását követeli meg a testtől, ahol a dolgok sohasem véletlenül történnek. Ebben az esetben is erről van szó. A bélműködés lassulása egyrészt annak tudható be, hogy a méh, és benne a baba növekszik, így a beleknek egyre kevesebb hely áll rendelkezésükre, hogy a normál munkájukat elvégezzék, és ez bizony „torlódáshoz” vezethet.

A másik, és sokkal fontosabb értelme a dolognak a tápanyagok visszaszívása. A test energiaellátásáért nagyrészt a belekben történő felszívás, és víz visszaszívás a felelős. A tápanyagok 80% - a a belekből szívódik fel. A várandósság során jelentősen megnő a tápanyagszükséglet, amit a szervezet azzal is támogatni igyekszik, hogy a belek több időt kapnak a feladatuk elvégzésére. Ez azonban oda is vezethet, hogy a székrekedés alakul ki, ami viszont igen kellemetlen, sőt fájdalmas is lehet!

Óvatosan a diétával!

A székrekedés ellen diétával lehet a legjobban védekezni. Sok rost, sok folyadék, és a probléma magától megoldódik. Azonban azzal is számoljunk, hogy a diéták a várandósság alatt nem a legjobb megoldások, hiszen a tápanyagok változatosságát erősen megnyírbálhatják.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy bár nem a székrekedés miatti diéta az elsődleges ok, de a szakértők többsége ma már javasolja a kismamáknak a várandósvitamin szedését. Az ok sajnos egyszerű: a mai táplálkozásban, a nagyüzemben termesztett zöldségekben, gyümölcsökben messze nincs annyi vitamin, ásványi anyag és nyomelem, mint régebben, vagyis csak az étkezéssel fedezni a megnövekedett igényeket nagyon nehéz.

Azonban a vitaminok között is nagy különbségek lehetnek. Fontos, hogy az anyagok, amiket bejuttatunk, fel is szívódjanak, ellenkező esetben nem sok értelmük van. hogy ezt elősegíthessük, olyan készítményt válaszunk, mely komplex összetételű. Az egyes anyagok beépülését ugyanis más anyagok teszik lehetővé, így szükségük van egymásra (ahogyan például a kalcium D-vitamin jelenlétében képes beépülni a csontokba). Emellett a hatékonyságot, vagyis a felszívódást akár 80%-kal is növelheti az, ha szerves kötésű anyagok vannak a kiválasztott várandósvitaminban.

Forrás: ratkotunde.hu