Okozhat gondot az ultrahang vizsgálat a babának?

A modern tudomány, és a fejlett egészségügy ellenére a mai napig kifejezetten sokszor vetődik fel a kérdés a kismamákban: vajon káros lehet az ultrahang a magzatra?

A kérdés megválaszolásában dr. Angyal Géza szülész – nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

40 éves múlt

Az orvostudomány fejlődése az eszközök fejlődését is magával hozta, de sok esetben olyan dolgokat is használunk a mai napig, amik igencsak szép múltra tekintenek vissza. Az ultrahang is ilyen, hiszen 40 éve használják az egészségügyi szakemberek. Ez az időintervallum pedig már elegendő kutatási anyagot biztosít ahhoz, hogy hosszútávú következtetéseket lehessen levonni az UH hatásairól.

Az ultrahang készülék egy olyan frekvenciájú hanghullámmal dolgozik, mely azemberi fül számára hallhatatlan, ugyanakkor a perifériákról visszaverődik, így képalkotásra is alkalmas. A segítségével a baba körvonalait, sőt, mára részletesen, akár a baba belső szerveit, vagy egyes fejlődési rendellenességeit is képesek meglátni vele. Az UH hasznos, és a legtöbbet alkalmazott képalkotó berendezés a várandós kismamák vizsgálatában.

Gondokat okozhat?

Nagyon sok elképzelés látott már napvilágot arról, hogy milyen hatással lehet az UH a magzatra. Felröppent hír arról, hogy a kicsik szemét teszi tönkre a hanghullám, de olyan elképzelés is volt, hogy a balkezesség kialakulásában játszik szerepet.

Dr. Angyal Géza, a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy a legtöbb félelem mégis abból táplálkozik, hogy nagyon sokan összekeverik az ultrahang készüléket a röntgennel. Ez utóbbi esetben ionizált sugárral dolgoznak a szakemberek, ami valóban káros a magzatra, ez az oka annak, hogy ha csak lehet, akkor ezt a gépet nem alkalmazzák várandós kismamák esetében. A tudományos vizsgálatok mára már bizonyították, hogy az UH semmilyen káros hatással nincsen sem az anya, sem pedig a baba szervezetére, vagyis minden kismama megnyugodhat.

Azt azért el kell mondani, hogy ez nem azt jelenti, hogy akkor most már időkorlátok nélkül gyönyörködhetünk a kicsiben még a pocakban is. Az UH egy orvosi eszköz, azt képzett szakemberek kezelik. Napjainkra igencsak népszerűvé váltak az otthoni kis készülékek, amelyekkel a baba szívhangját lehet figyelni, illetve az olyan szolgáltatások is, ahol 3, 4-D képeket, videókat készítenek a piciről, amit azután megkapunk DVD-n is. ezeket azonban nem szakember készíti, így inkább érdemes kihagyni.

Ha vágyunk a kérdéses DVD-re, azt sok szakrendelésen, vagy a magánorvosoknál is elérhetjük, de ebben az esetben ultrahangos szakorvos, vagyis képzett személy kezeli a gépet. Az ugyanis nem igaz, hogy az UH-nak semmilyen hatása sincsen a szervezetre. Tény, hogy hosszú időn át tartó használata felmelegíti a szöveteket, és egyes esetekben a kavitációban, vagyis a kis gázbuborékok képződésében is szerepet játszanak. A tudomány mai állása szerint egyik sem veszélyes a magzatra, de az ilyen vizsgálatokat mindenképpen érdemes inkább szakemberre bízni. Egy kis – de tényleg kis – hallgatózás nem árthat, de kockáztatni nem éri meg.

Forrás: ratkotunde.hu