Paróka helyett inkább tápanyagokat!

A férfiak egyik legrettegettebb hajviselete az, amit régebben a szerzeteseknek vágtak: kopasz fejtető. De a szerzetesekkel ellentétben, ha ez magától alakul ki, akkor az egész fejtetőről eltűnik a haj, és csak a tarkó és halánték részeken marad belőle.

Furcsa, de a hajhullással együtt sokszor olyan tünetek is jelentkeznek, mint a fáradékonyság, vagy a meddőség, így a hajkorona elvesztését sem szabad félvárról venni!
Ratkó Tünde elmondja, mi állhat a háttérben

Férfias hajhullás

A férfiakra jellemző hajhullást androgen alopecia néven ismeri a tudomány. Ez a jellegzetes kopaszodás, mellyel a férfiak közül minden ötödik találkozik, csak nehezen kezelhető. Oka ugyanis genetikai eredetű, és a hajhagymák hormonérzékenységével áll összefüggésben. Sajnos sem megelőzni, sem gyógyítani nem lehet, de a mértéke jelentősen csökkenthető.

A más típusú hajhullások esetében rendszerint könnyebb a helyzetünk. Ilyenkor vagy valamilyen betegséggel állunk szemben, vagy egyszerűen tápanyaghiányról van szó. A hajhullás is csak egy tünet, így érdemes figyelni más jelzésekre is. Igen gyakori, hogy a körmök is károsodottak, illetve a férfi hajlamosabb a betegségekre. Sőt, a meddőség kialakulása sem ritka.

Napjainkban minden negyedik pár ezzel a problémával is kénytelen szembenézni, és mára 40%-ban az erősebbik nemnél vannak akadályai a családalapításnak – mondja Ratkó Tünde.

A hajhullás hátterében állhat hormonális tényező is, mely szintén a tápanyaghiány következtében kialakuló gond. Ráadásul ekkor a hajhullás a legkisebb gondunk, hiszen a hormonális folyamatok beleszólnak a szexualitásba, a közérzetbe, a teljesítménybe, vagy éppen a termékenységbe is!

Tápanyaghiány?

Hogyan lehet valaki tápanyaghiányos, ha rendszeresen eszik? És ha még többet is, mint kellene? Hiszen mindent bejuttat a szervezetébe, amire csak szükség van! Vagy mégsem?

Az élelmiszerek beltartalma ebből a szempontból kulcskérdés. Ha ugyanis tömegtermelésben termesztett élelmiszerekről beszélünk, akkor azok beltartalma – vagyis vitamin, nyomelem és ásványi anyag tartalma – erősen csökkent ahhoz képest, amivel nagyszüleink találkozhattak. A csökkenést pedig nem szabad félvárról venni, hiszen komoly következményei vannak.

Az életünk felgyorsult, az ételeink tápanyagtartalma lecsökkent, és a külső, romboló tényezők – mint a stressz - száma megnőtt, ami a testet cselekvésre kényszeríti. A tápanyaghiányos állapot nem feltétlenül jár betegséggel. A szervezet ugyanis minden erejével azon van, hogy a működését a lehető legjobban biztosítsa. Ha azonban nincs elég tápanyag, azokat a funkciókat engedi el elsőnek, amik nem szükségesek az életben maradáshoz. A hajkorona ilyen, de ide tartoznak a jó fogak, az erős koncentrációs képesség, vagy éppen a szaporodási funkciók.

Tegyünk ellene!

A mozgás egyike azoknak a lépéseknek, amikkel megelőzhető a tápanyaghiányos állapot. A másik összetevő nyilván a megfelelő mennyiségű tápanyag, de ez már nehezebb dolog. Az élelmiszerekből fedezni a szükségletet, pláne visszatölteni a raktárakat nagyon nehéz. Nem véletlen, hogy olyan sok vitaminkészítménnyel találkozhatunk, és hogy ma már a szakemberek is javasolják a szedésüket – főleg ha problémánk van, vagy családot szeretnénk.

De a készítmények sem egyformák, így természetesen a hatékonyságuk is erősen eltérő. A szervezet a biológiailag aktív anyagokat képes a leginkább hasznosítani. Ez olyan kötési formákat jelent, melyeket a szervezetnek nem kell átalakítania, hanem az így bevitt anyagokat képes hasznosítani, azokból másokat létrehozni. Ezek a kötési formák praktikusan a citrátok és glükonátok. Ezekből akár 80%-kal is hatékonyabb a felszívódás, míg például a karbonátok esetében siralmasan alacsony a hasznosulási arány. Ugyancsak a felszívódás eredményességét növeli, ha komplex, sok összetevős készítményt használunk, mivel az egyes anyagok (pl.: vas – C-vitamin, réz-cink, kalcium – D-vitamin) segítik a másik felszívódását, hasznosulását.

Forrás: ratkotunde.hu