Réz nélkül nem megy….

Nagyon sokan nincsenek tisztában azzal, hogy az egészséges élethez nem csak a vitaminokra, hanem bizonyos ásványi anyagokra és nyomelemekre is szükségünk van. Ilyen a réz is, melynek bevitelét az étkezésből fedezni igencsak nehézkes, főleg az olyan időszakokban, mint a várandósság.

A témában dr. Angyal Géza szülész-nőgyógyász van a ratkotunde.hu segítségére.

Miért kell a réz?

Meglepődne, ha azt mondanánk, hogy a réz hiányában elveszítené minden energiáját? De a leküzdhetetlen ólmos fáradság mellett a bőre sápadt, a haja pedig ősz lenne, sőt, a csontjai is elporladnának. A réz fontosságát éppen ezért nem is lehet megkérdőjelezni. Ez az anyag egyike azoknak az úgynevezett esszenciális fémelemeknek, melyeknek hatása van az anyagcserére is.

A réz emellett természetes antibakteriális, antivirális és gombaellenes hatással is rendelkezik, ami külön jó hír a szervezet számára. Sajnos, tudományos tények támasztják alá, hogy az étkezéssel a javasolt napi rézmennyiségnek csupán az alsó határát, vagy inkább csak azt megközelítő értéket vagyunk képesek bevinni a szervezetbe. Ez pedig gondokat okozhat, kiváltképpen akkor, ha várandós kismamáról van szó.

Miért nő az igény a várandósság alatt?

Annak a magyarázata, hogy a vitamin, nyomelem és ásványi anyag igény megnő várandósság alatt, igen egyszerű: az anya szervezete egy másik életet is el kell, hogy tartson. Ezeket a megemelkedett szükségleteket pedig nagyon nehéz pusztán az étkezéssel kielégíteni. Ez az oka annak, hogy a szakemberek jelentős része egyetért azzal, hogy a kismamának vitaminkészítményt érdemes szednie.

Itt azonban rögtön van is egy csavar. Azzal szinte mindenki tisztában van, hogy a folsav, vagy a magnézium milyen fontos a babavárás időszakában, ám a rézről megfeledkeznek. Pedig ez az esszenciális fémelem a kismama egyik jó barátja, és nem csak tápláló hatása miatt. Ebben az időszakban hatalmas segítséget jelent a réz (valamint a cink) antibakteriális hatása is.

Dr. Angyal Géza a ratkotunde.hu-nak elmondta, hogy sajnos tény, hogy ma, hazánkban minden negyedik terhesség vetéléssel végződik, és ezen tragédiák egy jelentős részéért a hüvelyi felszálló fertőzések a felelősek. A réz abban lehet a szervezet segítségére, hogy a fertőzés kialakulását akadályozza, így pedig képes csökkenteni a vetélések kockázatát is.

Miben van réz?

A réz természetes módon megtalálható a májban, a tengeri halakban, a petrezselyemben, a dióban, a zárazbabban, mogyoróban, lencsében, mandulában, csiperkegombában. És itt már látható is a gond. Szegény kismamákat a tengeri halaktól távol tartják, mert bár magas az omega3 tartalmuk, sajnos higanyban is bővelkedhetnek, ami a babára nézve kifejezetten veszélyes. A máj sokak számára nem kedvelt étel, így hát maradnak a csonthélyasok és a gomba. Ezekből azonban nem eszük kifejezetten sokat, így rögtön előáll a képlet: kevés rész, könnyebben kialakuló fertőzések.

Természetesen a túlzásba vitt rézbevitel sem jó, itt is az arany középútra kell törekedni. A készítmények kiválasztásánál azonban a réztartalom mellett az is szempont kell legyen, hogy összetett, vitaminokat és nyomelemeket is tartalmazó termék legyen.

Fontos arra is felhívni a figyelmet, hogy nem minden a beltartalom, a szerves kötések megléte is sokat számít. A szervetlen kötésekkel ellentétben a szervesek - mint amilyenek a citrátok és glükonátok - akár 80% -kal jobb felszívódást tesznek lehetővé, vagyis a bevitt anyagok hasznosulása lényegesen jobb!

Forrás: ratkotunde.hu